Френски класики в Народния

Репетиция на „Богът на касапницата"

Френски класики в Народния | StandartNews.com

Първите премиери за есенно-зимния сезон в Народния са с френски вкус, както се полага на всяко изтънчено арт общество. На 26 и 27 ноември от 19 часа публиката ще гледа "Богът на касапницата". Прочутата пиеса на Ясмин Реза е режисирана от Антон Угринов. На камерната сцена ще блеснат Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Александра Василева. Те са родителски двойки, чиито 11-годишни синове са влезли в люта разпра. Единият тийнейджър е нарекъл другия "доносник". Резултатът - два избити зъба. И мощен запой за татковците и майките, които след бутилка уиски зарязват светските разговори и комплименти и се впускат в гадни диалози и безразсъдни скандали. Художник е Никола Тороманов, композитор е Калин Николов.

Билетите се харчат по 20 лева, следващите дати са 2, 11 и 20 декември.

Георги Мамалев е звездата в "Мнимият болен" на Молиер. На голяма сцена под режисурата на Владлен Александров на 3 декември излизат още Михаил Петров, Ева Тепавичарова, Албена Колева, София Бобчева, Христо Чешмеджиев, Сава Драгунчев... В атрактивното зрелище има и музиканти - Слав Бистрев, Жорж Паликарски и Николай Казаков. Около хипохондрика Арган се завихрят недоразумения и любовни авантюри на цялото му домочадие. Неговите лекари също са забъркани в екшъна. Всъщност ситуацията около текста, писан от Молиер преди 350 години, е доста трагична. Великият театрал изиграва Арган, приема овациите на зрителите, съблича натруфения костюм и няколко часа по-късно умира.
Първата версия на "Мнимият болен" в Народния е още от 1904 година. Исак Даниел през 1931-а превръща големия Кръстьо Сарафов в Арган. През 1967-а Моис Бениеш облича в дрехите на буржоата Лео Конфорти. Сега композитор е Асен Аврамов, художник - Елена Иванова, а танците са поставени от Татяна Соколова. Представленията след премиерата са на 4, 10 и 28 декември, като билетите струват 10, 12, 15 и 20 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай