Френски маратон на Киномания

Катрин Деньов, Фани Ардан, Жулиет Бинош, Изабел Аджани и Марион Котийар блестят в световни хитове

Френски маратон на Киномания | StandartNews.com

Традиционният фестивал с най-новите хитове във френското кино отново е в афиша на Киномания, едно от най-горещите арт събития в календара на НДК. Ценителите могат да се насладят на филми с награди от Кан и други престижни форуми, които идват в София с подкрепата на Френския институт. Ето кои са те.

„Анет“ на Леос Каракс с Адам Драйвър (Хенри Макхенри), Марион Котийар (Ан Дьофрану), Саймън Хелбърг (Акомпанистът) откри тазгодишния фестивал в Кан, като начинът, по който съчетава визуална изтънченост и целенасочено популистка игра с жанровите кодове, го превърна в най-обсъждания филм и му спечели приза за режисура.  Ан е оперна примадона, а съпругът й Хенри е гневен шоумен, обожаван заради грубите си шеги. Двамата са дълбоко влюбени, но уникалните дарования на необикновената им дъщеря Анет разкриват нещо по-грозно и унищожително в сърцевината на отношенията им. Френският анархист-романтик Каракс се завръща, за да удовлетвори и провокира зрителите с неистово разрушаване на клишетата на филмовия мюзикъл по сценарий и с песните на братята Рон и Ръсел Маел от култовата група „Спаркс”.

В „Докато си жив“ на Еманюел Берко гледаме Беноа Мажимел (Бенжамен), Катрин Деньов (Кристал), Сесил дьо Франс (Йожени), Габриел Сара (д-р Еде). 40-годишният Бенжамен е уверен в себе си театрален педагог, който е диагностициран с рак на панкреаса. Болестта е в последната си фаза и не му остава много живот. Все пак Бенжамен не иска да повярва на фактите, насърчаван от своята закриляща и контролираща майка Кристал, която също отказва да приеме съдбата. През четирите сезона, които следват, Бенжамен се опитва да се справи с болестта си и дори поставя със студентите си сцени за смъртта и сбогуването.  

„Кръстоносният поход“ на Луи Гарел с Летисия Каста (Мариан), Жозеф Енжел (Жозеф), Жюлия Боем (Люсил), Илинка Лони (Клотилд) и самия Гарел в главната роля е вълнуващ, екстравагантен и освежаващ, което не му пречи да бъде сериозно ангажиран с екологичната тематика филм. Абел и Мариан откриват, че 13-годишният им син Жозеф тайно е продал някои семейни ценности, също като стотици деца по света, обединени от каузата за финансирането на мистериозен проект, свързан със спасяването на планетата ни. Идеята на сценариста Жан-Клод Кариер датира отпреди изявите на Грета Тунберг, а Луи Гарел позволява на зрителя да не се чувства „премазан“ от поуката.

 „Любовите на Анаис“ на Шарлин Буржоа-Таке с Анаис Демустие (Анаис), Валерия Бруни Тедески (Емили Дюкре), Дени Подалиде (Даниел), Бруно Тодескини (Франсоа) е завладяващ дебют,  изпълнен с комични ситуации - очарователна история за силното желание. Анаис е на 30, без пари и недотам убедена, че продължава да обича любовника си. Екзалтирана и често твърде пряма, тя води шеметно съществуване. Когато среща издателя Даниел, двамата няма как да са по-различни, но въпреки това започват любовна афера. Но Анаис е много по-привлечена от съпругата на Даниел – успешната писателка Емили. Когато двете жени се срещат, привличането е моментално и силно. Тримата се сблъскват на писателски симпозиум и докато несъобразителният Даниел се опитва да пази изневярата си скрита, отношенията между двете жени се разгорещяват.

В „Между два свята“ на Еманюел Карер звездата е Жюлиет Бинош. Заснет по документалния репортаж на журналистката Флоранс Обенас, филмът разкрива предизвикателството, поето от Мариан, която става чистачка на фериботите през Ламанша и се сприятелява с други отрудени жени, за да проучи проблемите на работниците. Няколко харизматични непрофесионални актриси изпъкват в партньорство с Бинош в сюжет, който лаконично и без мелодрама се заравя надълбоко в днешните социални реалности.

В „Младите любовници“ блестят Фани Ардан (Шона), Мелвил Пупо (Пиер), Сесил дьо Франс, Флоранс Лоаре-Кайе, Шариф Андура. „Ако ставаше дума за възрастен мъж, който се влюбва в доста по-млада жена, само по себе си това нямаше да е сюжет за филм“, така Карин Тардийо представя четвъртия си проект, който ни среща със 70-годишната Шона, убедена, че сърдечните увлечения отдавна са зад гърба й, и с 45-годишния Пиер, съпруг с щастлив брак. Прословутата любов от пръв поглед, която поваля внезапно, предизвиква остри реакции въпреки разликата във възрастта. Шона трудно се предава на неочакваната емоция, преследвана по петите от изтичащото време, а Тардийо успява да избегне патоса в разгръщането на една страст, способна да преобърне всичко по пътя си.

В „Сестри“ на Ямина Бенгиги гледаме Изабел Аджани (Зора), Рашида Бракни (Джамила), Майуен (Нора), Фатума Буамари (майката Лейла), Хафсия Херзи (Фара/Лейла на 22). 30 години сестрите Зора, Нора и Джамила – французойки от алжирски произход – се надяват да открият своя брат Реда, отвлечен от баща им и скрит навремето в току-що обявилия независимост Алжир. Отношенията между сестрите се объркват, когато Зора, най-голямата, решава да напише пиеса, базирана на травматичните преживявания от детството им. Когато научават, че баща им умира, трите сестри се отправят към Алжир, за да използват последния си шанс да разберат къде е брат им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай