Филмът „Бартер” взриви Варна

Филмът „Бартер” взриви Варна | StandartNews.com

Новият български филм „Бартер", сниман на плажа в рибарското селище „Карантината" в Аспарухово, буквално взриви снощи публиката в препълнената зала на Фестивалния и конгресен център на Варна. За това ще бъде завъртян втори път отново в зала 1 в неделя. Лентата участва в конкурсната програма на кинофестивала „Любовта е лудост" и отсега всички й предричат, че ще грабне наградите на журито, след като заслужи толкова много любов от варненските зрители , а и похвали от кинокритиците.

„Бартер" е продължение на документалния филм „Омагьосан от морето" на режисьора Атанас Киряков, който е варненец. От 30 години съм наблюдавал живота на рибарите, тяхната тежка борба за оцеляване, каза Киряков. Когато решил да продължи разказа си за тях в „Бартер" извикал един по един актьорите и им казал: "Моля ви да не говорите като на театър или в лош български филм, а да говорите като приятели".

Блестящо подбраният екип наистина показва чудесната игра на всеки един от актьорите начело с незаменимата Татяна Лолова в ролята на незрящата Флора. Този път в по-драматичен образ отколкото комедиен, но ръкоплясканията за нея избухваха няколко пъти по време на прожекцията." Аз харесвам всички творби, в които участвам.Никой няма да чуе лоша дума за филм, в който съм вложила душа и сърце", каза първата дама на българското кино.

Филмът разказва за живота на рибаря Хиндо. Живот като на повечето българи, които го живеят на бартер. „Винаги става въпрос за услуга, дали ще е към Господ, дали ще е към някой друг.Това е положението, това е бартер", казва героят на Филип Аврамов, който Татяна Лолова нарече свой любим актьор. Историята е по действителен случай, за рибарското селище, което багерите искат да захапят, да сринат защото бараките му пречат на гледката към морето откъм новостроящия се хотел. Една тема позната до болка във Варна .Във филма има мутри, охранители, замесени бизнес интереси и отмъщение по бандитски.

С ролята си на болното дете на Хиндо блестящо се справи малкия Антонио Николов, а в женските роли –Марта Вачкова и Койна Русева, Юлияна Чернева.А през цялото време като провидение или прозрение в съдбата на рибарите беше безмълвният Васил Димитров. Лентата заслужи и добрите отзиви на кинокритиката по време на фестивала. Тъжното е, че Атанас Киряков толкова дълго се е занимавал само с документално кино, каза Атанас Свиленов. В 95 % от моите филми винаги присъстват хората, които по някакъв начин са били ощетени, притиснати, каза режисьорът. Той смята, че може да се направи едно продължение на „Бартер", в което рибарското селище не оцелява под мутринския натиск, каквато най-вероятно смята, че ще е съдбата му. Оптимистичното е,че на последната си сесия ОбС на Варна прие да се кандидатства с европроект за изграждане на рибарско селище и пристанище в „Карантината". Идеята е да се запази основният и древен поминък край морето, да се възстановят рибарските занаяти и да стане мястото удобно и хубаво за живеене и атрактивно за туристите.

Филмът „Бартер" е заснет само за 19 дни.Сценарият е и на Юри Дачев, музиката е на Теодосий Спасов, оператор е Иван Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай