Вторник,

Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера

От: Агенция Стандарт -
161
Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера
A
A
A

Спомен за световно известния авангардист Кристо ще излъчи Нова телевизия на 6 юни от 12:30 часа. Каналът е единственият, който притежава ексклузивните права на филма „Да ходиш по вода“, реализиран с подкрепата на кампанията „NOVA подкрепя българските филми“. Зрителите ще имат възможността да си припомнят артистичните търсения, безпрецедентната отдаденост и уникално усещане за естетика на твореца. Лентата проследява процеса по реализирането на една от най-мащабните и амбициозни арт инсталации, създавани някога, проникновено разкривайки и вътрешния свят на личността Христо Явашев.

„Плаващите кейове“ са сред последните приключения на Кристо, които се зараждат като съвместна идея с партньорката му Жан-Клод още през 1970-а. Изумителният шедьовър става реалност през 2016-а – седем години след смъртта на Жан-Клод, в италианското езеро Изео. Арт инсталацията дава възможност на посетителите да ходят безопасно 3 км по вода в продължение на 16 дни чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят.

„Филмът най-общо казано е всичко това, което никой не е виждал за този проект. Случването му даде невероятна възможност да се направи много добър портрет на един човек в действие. Изключително фокусиран, той тича след сложни и невъзможни мечти“, споделя режисьорът на филма Андрей Паунов.

Изваден от баналните предубеждения за сюжет, „Да ходиш по вода“ разказва историята и работата на Кристо и екипа му. В лентата зрителите ще видят и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е дясната ръка на артиста и участва в създаването на всички негови проекти. В продължение на шест месеца 10 екипа проследяват целия процес по изграждането на „Плаващите кейове“, от които са заснети над 750 часа суров материал, представящ впечатляващата работа на легендата Кристо.

„Този филм е осъществен в колаборация с Кристо, монтиран е в сградата му. Когато започнахме да го правим, основната идея беше как можем да покажем есенцията на изкуството му и начинa, по който то се случва. За Кристо изкуството е процес, а не резултат. Завършеният проект е черешката на тортата, но истинското вълнение идва от представянето на възможностите, преодоляването на бюрокрацията и опитомяването на силите на природата“, обяснява Паунов.

Дебютирал на международния фестивал в Локарно, миналата година филмът „Да ходиш по вода“ откри 23-ото издание на София филм фест, а също намери място в официалните селекции на фестивалите в Торонто и Ню Йорк.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички