Фестивалът за късометражно кино "Оберхаузен" на турне в Пловдив

Фестивалът за късометражно кино "Оберхаузен" на турне в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Фестивалът за късометражно кино „Оберхаузен" идва на гости в Пловдив. От 8 години Фестивалът работел по проект „Оберхаузен на турне", поставил си задачата той да излезе извън Оберхаузен и да се покаже по цял свят, предаде "Фокус".

 

Фестивалът се състои от две части - вдната е за късометражно кино, а другата за видео арт - по-артистични, експериментални видео творби. Пловдив е последният град в България, след София и Русе, в който днес от 18.00 часа, в Дома на културата „Борис Христов", ще се представят тези две програми. Жителите и гостите на града ще има възможността да видят филми от Швеция, Великобритания, Полша, Канада, Украйна, Турция, Германия, Дания и други. Входът е свободен, а филмите са в оригиналната си версия, със субтитри на английски език.

 

Фестивалът в Оберхаузен е един от най-старите и мащабни фестивали за късометражно кино, като има над 50-годишна история. Всяка година около 6 000 филма кандидатстват, но от тях едва около 500 попадат в програмата му. В рамките на фестивала в Оберхаузен са акредитирани около 1000 професионалисти от филмовата индустрията и това е значимо доказателство за мащаба му.

 

Едни от най-именитите режисьори на нашето време - Роман Полански и Джордж Лукас, са представили своите дебютни проекти именно на този фестивал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай