Фестивал води световни виртуози

Фестивал води световни виртуози | StandartNews.com

София. Фестивалът "Пиано екстраваганца" започна снощи за трети пореден път, а у нас вече пристигнаха фенове от Испания, Франция и Полша. Арена на класическата феерия е Военният клуб, избран неслучайно. Людмил Ангелов се опитва да пресъздаде близката и топла атмосфера на салонното музициране от XVIII и XIX век. Слушателите тогава са имали първата възможност да чуят за едни от най-големите творци. В програмата отново са композитори и произведения, които не се срещат често. Маестрото представя неслушана класика и пропагандира нейните стойности.

Има безброй произведения, които незаслужено са останали забравени. Пръв по рода си у нас, фестът е втори подобен в света. Началото е поставено преди 25 години в германския град Хузум, а неговият артистичен директор Петер Фрухджиян дойде за клавирен рецитал в София. Сега тук са петима виртуози. Прибра се и джаз пианистът Марио Станчев, който ще импровизира довечера върху класически произведения. Той не е правил соло в София от доста време. Ще има още един камерен концерт на българския Паганини Марио Хосен с проф. Милена Моллова на пианото, който ще закрие фестивала на 5 октомври. За всички маестро Ангелов е подготвил и културна програма - обикаляне из столичните забележителности и посещения до Рилския манастир и Пловдив.

В програмата има и нещо ново и интересно - концерт, посветен на една от големите диви в историята на музиката Полин Виардо. Семейният й салон е събирал парижкия културен елит. На Людмил Ангелов ще партнират сопраното Ина Кънчева и актрисата Елена Атанасова. Специален гост е изтъкнатият американски пианист Джеръм Роуз, свирил с най-големите оркестри и в най-големите зали на петте континента. Единствено неговата програма излиза извън духа на фестивала. Роуз сам е подбрал четирите най-известни сонати на Бетовен. Детето чудо на Турция Айшедениз Гюкчин пък ще свири хитове на "Пинк Флойд" в транскрипции за соло пиано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай