Фенове честват Милан Кундера

Четем световния белетрист на 1 април пред Народния театър

Фенове честват Милан Кундера | StandartNews.com

По доста нетрадиционен начин издателство "Колибри" ще отбележи на 1 април 85-ия рожден ден на Милан Кундера. В знак на почит към един от най-видните съвременни белетристи фенове правят флашмоб-четене на негови творби пред Народния театър "Иван Вазов" от 19 часа. Всеки, който харесва автора на "Непосилната лекота на битието", ще отвори любимата си книга на живеещия във Франция чешки класик и ще прочете откъс от нея в рамките на 5 минути.

Идеята за всичко това е на Светлозар Желев от екипа на "Колибри", което издава Кундера у нас. Последното, което излезе преди няколко седмици, бе неговата "Книга за смеха и забравата". Желев е и основател на Движението за бавно живеене, което също е инспирирано от Милан Кундера и романа му "Бавно".

Изказванията на Кундера срещу окупацията на Прага от войски на Варшавския договор през 1968-ма довеждат до забрана за публикуването му и до повторно изключване от Комунистическата партия. През 1975 г. той е поканен да преподава в университета във френския град Рен. Пред тогавашното ръководство на Чехословашката комунистическа партия за писателя се застъпва лично съпругата на френския президент тогава Валери Жискар д'Естен. Шест години по-късно Милан Кундера получава френско гражданство.

Даровит новелист с ефектен модернистичен стил той постига световна популярност с произведения като "Книга за смеха и забравата", "Смешни любови", "Животът е другаде", "Валс на раздяла", "Безсмъртие", "Шегата", "Самоличност". "Непосилната лекота на битието" дори е екранизирана през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман. "Не необходимостта, а тъкмо случайността е пълна с вълшебства. За да бъде една любов незабравима, трябва от първия миг случайностите да се слитат към нея, както птиците към раменете на свети Франциск от Асизи", пише авторът в този шедьовър.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай