Фелини, изваян от Чапа, ще краси Рим

Георги Чапкънов в готов с бюст паметник за стогодишнината на великия режисьор

Фелини, изваян от Чапа, ще краси Рим | StandartNews.com

Дните на българското кино в Рим в края на септември ще бъдат съпътствани от серия арт събития. В сърцето на Вечния град ще бъде открит бюст паметник на Федерико Фелини. Както се знае, професор Георги Чапкънов е единственият ваятел в света, на когото е позирал великият режисьор. Публиката ще гледа документалния филм „Безсмъртният Фелини – прераждането в изкуството“ и ще звучи песен на Стефан Димитров, посветена на стогодишния юбилей на маестрото.

Зад акцията с паметника на Фелини са Антонела Ферари, директор на списание Freetime, големият приятел на България и някогашен журналист в редакция „Предавания за чужбина“ на БНР Фатима Маща-Каранова и Тереза Пуртификато - известен меценат и собственик на прочутата римска  галерия „Итал арте“. Изключителният културен проект се осъществява със съдействието на общината на Рим и българския посланик в Италия, Негово превъзходителство Тодор Стоянов. Между гостите на тържеството се очакват министърът на културата на Италия Алберто Бонисели, чиято съпруга е пловдивчанката Лучия Велева, кметовете на двете столици Вирджиния Раджи и Йорданка Фандъков. Фатима Маща-Каранова и Тереза Пуртификато са в България за окончателно уточнение на детайлите, свързани с паметника.

„Не можех да повярвам на ушите си, когато чух, че Фелини се е съгласил да ми позира дори за 15 минути. Появи се с белия си шлифер – вървеше срещу мен, аз – срещу него. Като наближи, каза: „Ти си Чапи“. Заговорих му на френски – знам го като циганин, но и той точно толкова го знаеше, така че всичко беше идеално. Нямахме нужда от преводачи. Отидохме при глината, а аз викам на жена ми: „Бързо му дай няколко скулптурки“, а той започна да ги гали. „Това са мои работи под твое влияние“, обясних му аз. Така минаха 15 минути. И му рекох: „Това е, Федерико, 15 минути – край“. А той ми отвърна: „Давай, Чапи, ще ти позирам, колкото трябва“. Беше невероятно. Никога не съм и мечтал за това“, разказвал е Чапа пред „Стандарт“ за срещата си с гения на киното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай