Понеделник,

Етиен Леви: Критериите за пенсиите са спорни

От: Агенция Стандарт -
204
Етиен Леви: Критериите за пенсиите са спорни
A
A
A

65-ма творци получават парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Музиканти, награждавани за участието си в  "Златният Орфей" ще получават по 350 или по 500 лева месечно в продължение на 3 години. Новината обаче предизвика разделение в музикалната гилдия.

„Аз аплодирам този жест към българските музиканти и творци. Някои може да кажат, че е закъснял, защото много от тези, които са дали толкова много на „Златният Орфей“ не са между живите. Но браво на тези, които са се сетили – Министерство на културата и Министерски съвет“, заяви Хайгашот Агасян в „Тази сутрин“.

„Недоволството е заради разликата в тези премии. Аз лично искам да благодаря на Министерството на културата, че са се сетили, но лично за мен има една несправедливост. Не знам кой е бил в тази комисия, която е решила, че „Златният Орфей“ е критерият. Там има едно разминаване. Казва се, че носителите на първа и втора награда ще получават по 500 лева, а останалите по 350. Аз имам втора награда. Един Данчо Караджов от група „Сигнал“ обаче е с 350 лева“, каза Етиен Леви.

„Основният проблем е в пенсионната система, колегите музиканти в чужбина, когато се пенсионират, започват да обикалят света, а ние се свиваме“, допълни Леви.

Основното е признанието на публиката, а ако държавата помага, това е добре, заяви певецът.

„За мен беше озадачаващо. Учудих се, като видях този списък. Ако това са премии за цялостен принос към българската култура и музика, всичко е наред. Но ако критерият е единствено „Златният Орфей“, това е странно, защото група като ФСБ по някаква причина не са участвали на „Златният Орфей“, но нима не заслужават“, каза Валди Тотев.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com