Елена Башкирова с концерт и майсторски клас в София

Най-успешните музиканти от световната класическа сцена ще проведат майсторски класове с млади български музиканти

Елена Башкирова с концерт и майсторски клас в София | StandartNews.com

Най-успешните музиканти от световната класическа сцена, които гостуват в сезона на Софийската филхармония, ще проведат майсторски класове с млади български музиканти. В рамките на 2023 г. изявените ученици и студенти ще попиват от опита на някои от най-виртуозните музиканти на нашето време. Домакин на уроците е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

На 4 май 2023 Софийската филхармония отново ще има удоволствието да си партнира с виртуозната пианистка Елена Башкирова. Под палката на маестро Росен Гергов тя ще представи „Нощи в градините на Испания“ на Мануел де Файя.В програмата са включени още: Концерт за тромпет от Васил Казанджиев със солист Петър Македонски и Адажио из балета „Спартак“ от Арам Хачатурян.

В рамките на гостуването си в София грандамата на пианото ще проведе и майсторски клас със студенти от Националната музикална академия. Башкирова се включи с удоволствие в инициативата „Уроците на големите – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония“.Поредицата е съфинансирана  от Столична община по Програма „Култура“.

„Самата Башкирова представлява впечатляващ пример за подражание като пианистка, която елегантно анимира всеки звук с образен език и живот“, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung за пианистката Елена Башкирова.

Елена Башкирова е родена през 1958 в Москва, в семейството на световноизвестния пианист и клавирен педагог Дмитрий Башкиров и цигуларката Вера Башкирова. Завършва Московската консерватория в майсторския клас на баща си. През 1978 заедно с тогавашния си съпруг Гидон Кремер емигрира от СССР. През 1989 се омъжва за Даниел Баренбойм и се преселва в Израел. Основател е на ансамбъл „Мегаполис“ – Берлин и Международния фестивал за камерна музика – Йерусалим, на който впоследствие става и артистичен директор. Този фестивал се е превърнал във важна част от културния живот на Израел, а от 2012 през месец април всяка година в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност. Като артистичен директор на Йерусалимския фестивал Елена Башкирова организира ежегодни концерти с камерна музика, които се провеждат през месец септември с участието на световноизвестни музиканти. Заедно с ансамбъла на фестивала гастролира в Европа и САЩ. Чрез гостуванията на концерти от Йерусалимския фестивал на световноизвестни събития за камерна музика в Берлин, Париж, Лондон, Залцбург, Виена, Люксембург, Лисабон, Будапеща, Буенос Айрес и Сао Пауло, както и на международните летни фестивали в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, пиано-фестивала в Рур и „Бетовенфест“ в Бон, популярността на фестивала в Йерусалим се разпростира далеч отвъд границите на Израел.

Всеки аспект от творческата дейност на Елена Башкирова – концертни творби, камерна музика, рецитали или музикален съпровод, е еднакво важен, тъй като всеки един е проводник на нестихващо вдъхновение в работата й с другите. Башкирова изследва класическия и романтичен репертоар, както и музиката на двадесети век. Свири редовно с известни оркестри и има дългогодишни работни връзки с диригенти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и Айвър Болтън. Записите й от 2016 на „Годишните времена“ и „Детски албум“ на Чайковски са удостоени с награда ICMA в категория солови изпълнения. В допълнение към инструменталните й солови програми, нейна страст са и вокалните концерти като акомпанятор на певци от класата на Матиас Гьорне, Рене Папе, Робърт Хол, Доротея Рьошман, Анна Нетребко.

Джулия Спинола пише за нейната фестивална дейност във Frankfurter Allgemeine Zeitung: „ …комбинацията от нейния музикален ентусиазъм и прагматична изобретателност, е това, което прави Елена Башкирива толкова завладяваща като артист…“

През 2018 Елена Башкирова е удостоена с наградата на Клавирния фестивал в Рур. Същата година е обявена и за Доктор хонорис кауза на Университета „Бен-Гурион“ в Негев, Израел.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай