Джоуби Огуин скача от Еверест на живо

Джоуби Огуин скача от Еверест на живо | StandartNews.com

Гледаме подвига на юнака по "Дискавъри"

Притаете дъх - светът ще стане свидетел на един от най-големите човешки подвизи, излъчвани някога по телевизията. Калифорниецът Джоуби Огуин се е заканил да осъществи първия полет с уинг-сют (специален костюм с криле, вж. снимката) от най-високата точка в света. Епичното събитие "Скокът от Еверест" ще се излъчи на живо по "Дискавъри ченъл" на територията на 224 страни включително и България през май 2014 г.

"Ние пишем история. Продължаваме да излъчваме събития на живо, които не може да видите по никоя друга телевизия", радва се Ейлийн О'Нийл, президент на "Дискавъри" и TLC Networks. По канала ще бъдат показани две едночасови предварителни предавания за предстоящото геройство. Те ще разкажат за интензивните тренировки и подготовка на Джоуби за скачането му от Еверест. Кулминацията ще настъпи с двучасово излъчване на живо, показващо борбата на Джоуби с изтощителните условия по пътя към Еверест и най-накрая финалния му скок от върха. Уникалната екипировка на Джоуби е изработена специално за него. Той ще бъде оборудван с камери, които ще заснемат 3-километровото му спускане със скорост над 150 км/ч.

Еверест не е непознат за Джоуби. За пръв път той покорява върха, когато е на 24 години, и така става най-младият американец, изкачил осемхилядника. А през 2008 г. Огуин поставя рекорд за най-бързо изкачване на Еверест. Той покорява върха по южния му склон само за 9 часа и половина. Преход, който обикновено отнема 3-4 дни. Оттогава авантюристът търси най-екстремния начин, по който да изследва планината - и го намира чрез костюма за летене.

"Това е липсващото парченце, което ще сбъдне мечтата ми. Откакто се помня, си представям какво ли е усещането да можеш да летиш. Не мога да си помисля за по-грандиозен фон от този на Еверест", казва Джоуби. "Всичко, което някога съм правил в живота си, е било подготовка за това, което съм на път да сторя", допълва той.

Джоуби ще проведе дванайсет тестови скока в Калифорния, Юта и Швейцарските Алпи. След интензивната подготовка той ще отпътува към Хималаите за финална тренировка. След 6-седмична аклиматизация Джоуби и неговият екип ще бъдат готови да изкачат върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай