Джордж Р. Р. Мартин пише на MS-DOS

Джордж Р. Р. Мартин пише на MS-DOS | StandartNews.com

Джордж Р. Р. Мартин, авторът на "Игра на тронове", пише фентъзи романите си на толкова стара компютърна програма, че най-вероятно я е намерил в Зимен хребет (бел.р. - една от областите в романите му). Авторът използва WordStar 4.0, която върви само на операционна система MS-DOS. Мартин обясни, че има два компютъра - един за сърфиране в интернет, електронна поща, подаване данъците и други подобни, а вторият - само за писане на томчетата си от "Песен за огън и лед". "Харесвам си го. Прави всичко, което искам. Мразя тези модерни системи, в които пишеш дума с малки букви, а тя става в големи. Все пак, ако исках, щях да ги направя големи", сподели Мартин.

Авторът в момента е в центъра на вниманието, както и повечето от актьорите от хитовия сериал. В последния понеделник HBO излъчи шестия епизод на новия сезон, който се съсредоточава върху делото срещу Тирион Ланистър, несправедливо обвинен в убийството на краля. "Това не е процес, това е фарс", извика Джейми Ланистър, знаейки че по-малкият му брат Тирион е обречен да загуби. Джейми е единственият, който вярва в невинността на брат си, и е решен на всяка цена да го спаси. Той предлага на суровия си баща и най-могъщия човек в Седемте кралства - Тивин Ланистър, най-изкушаващото нещо - наследник. В ролята на Джейми е датският актьор Николай Костер-Валдау. Ето какво разказа той за сделката на героя си и какво е да носиш златна ръка.

 

Джейми: Бриен е влюбена в мен, но не го съзнава

- Церсей манипулира всеки детайл от процеса срещу Тирион. Каква ще е реакцията на вашия герой?

- Не мисля, че е изненадан. Той е ужасен, че сестра му е способна да стигне до краен предел. Церсей иска Тирион мъртъв и Джейми знае това. Иска да отмъсти за цялата си болка от смъртта на сина си Джофри и Тирион се е превърнал в символ на цялата й омраза.

- Твоят герой попита в епизод 4 брат си дали е убил краля. Доколко му вярва?

- Джейми знае, че Тирион мрази Джофри и иска отмъщение. Той трябваше да го попита, въпреки че не мисли наистина, че той е виновен. Тирион пък му отвръща: "Ще ме убиеш ли?" Макар че той не вярва, че брат му би го направил, този въпрос звучи малко като: "Знам, че ме обичаш, но ми го кажи пак."

- Защо Джейми сключва сделка с баща си Тивин?

- Той вижда, че Церсей печели. Познава добре баща си и знае, че той иска да жертва Тирион. Джейми не иска да напуска кралската стража, но той наистина обича брат си. Така че, ако за да го спаси, трябва да се откаже от собствената си свобода, ще го направи.

- Джейми обича ли баща си по същия начин?

- Не. Но той е възпитан да уважава баща си. Колкото до него - любовта е без значение. Всичко е въпрос на политика и власт. Джейми е по-емоционален, не се интересува от всичко това, просто иска да постъпи правилно. Може би срещата му с Бриен го промени.

- Какво означава за Джейми даването на меча на Бриен?

- Тук символиката е много силна, защото мечът е изкован от този на Нед Старк. Джейми иска да оборудва Бриен възможно най-добре, защото няма да може да дойде с нея. Той иска да е сигурен, че тя е екипирана с най-доброто, което може да се купи с пари. Мисля, че има наистина много силни чувства към нея. Прочетох някъде, че Бриен е сестрата, която той никога не е имал. Церсей, за съжаление, е сестрата, която той желае. Нямаше ли да е по-добре, ако беше обратното?

- Бриен влюбена ли е в Джейми?

- Мисля, че да, но не мисля, че тя го осъзнава, както и самият Джейми. Той споделя най-съкровените си тайни с тази жена. Те преминаха през ада заедно и това е нещо, което ще ги свързва завинаги.

- Пътуването му с Бриен определено го промени.

- Да. Това се вижда в последната сцена с баща му. Джейми е различен, но с брат му нещата си остават същите. Разбира се с Церсей всичко е друго. Целият му живот е бил планиран, така че да е близо до нея. Сега обаче той стига до заключението, че любовта, която си е мислил, че имат, не съществува. Това не означава, че просто ще възпре чувствата си. Няма как да се случи това. Но той се превръща в човека, който трябва да бъде. Това е една постоянна борба със самия него. Опитва се да научи кой е. Осъзнава, че не може да продължи да живее според условията на Церсей или на баща си.

- Последните два сезона Джейми беше заложник или все на път. Какво е отново да е в Кралски чертог?

- Страхотно е. Във всеки сезон имах прекрасни сцени, а тези с Бриен ми липсват, защото бяха брилянтно написани и толкова забавни за снимане. Питър Динклидж, Лена Хийди и Чарлз Данс са брилянтни актьори и прекрасни хора.

- Харесва ли ти новата ръка на Джейми?

- Много съм доволен от златната си ръка. По-лесно е отколкото с различни протези. Беше предизвикателство да намеря начини да крия ръката си. Сега това красиво произведение на изкуството прикрива моята собствена, която доста се поти и е малко противно. Но е чудесно да преодоляваш препятствия.

- Трудно ли се биеш с лявата?

- За радост Джейми става все по-добър, така че и аз самият ще ставам по-добър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай