Джейн Остин пише "Гордост и предразсъдъци" с разбито сърце

Великата писателка е истинска бунтарка на своето време

Джейн Остин пише "Гордост и предразсъдъци" с разбито сърце | StandartNews.com

„Джейн Остин и изкуството на думите“ от Катерине Бел е премиерното издание в колекция „Бунтарки“ /“Емас“/ след романите за Мария Кюри, Симон дьо Бовоар, Сара Бернар, Мария Монтесори...

Джейн Остин е на върха в английския и световен литературен канон. Тя оставя шест романа, до един вечни класики вече над два века. Те носят толкова емоции и в съвремието - „Ема“, „Разум и чувства“, „Гордост и предразсъдъци“, наситени с романтика, уют, проницателност, хумор, безупречно писане... Младата авторка има несравнима прозорливост – в творбите си умело рисува портрет на английското общество и най-вече ролята на жените в началото на XIX век.

Сега, в романизираната биография, самата Остин се превръща в героиня, надскочила своето време и бореща се за голямата си страст: писането.

Катерине Бел съживява стара Англия и отвежда своите читатели на вълнуващо пътешествие из живота на една необикновена жена. „Смелостта ми расте с всеки опит да ме сплашиш”, казва Джейн Остин. Действието отвежда в Стивънтън, Графство Хемпшър, през 1795 година. Младата Джейн Остин прекарва дълги дни на писалището си. Ентусиазирана и отдадена на думите и създаването на истории, тя се потапя в живота на своите героини и оставя мислите си да се реят.

Пламне ли като искра в съзнанието ѝ някоя нова идея, бърза да я запечата на хартия, а вечер заспива с изцапани с мастило пръсти. Докато приятелките ѝ с грейнали бузи копнеят за брак, Джейн мечтае за независим живот като писателка. Защо една жена да не може да се грижи сама за себе си? Така или иначе местните момчета са подходящи партньори единствено за балните танци, които Джейн обича. Но това се променя, когато младата жена среща начетения Том Лефрой.

Младежът я впечатлява с изискано поведение, приятна външност и разностранна култура. Дали е време любовта да я навести?

След кратък период на взаимно привличане, очаквайки предложение за годеж, Джейн се сблъсква с най-голямото разочарование в живота си.

Оказва се, че Том не разполага със собствени средства и зависи от издръжката на богати роднини, а тя няма нужната зестра, за да влезе в техните сметки.

Сърцето на Джейн търпи разочарование след разочарование. Затова Джейн решава да се бори още по-неуморно за най-голямата си мечта: да издаде роман. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай