Джаз и вино за "Перото"

Джаз и вино за "Перото" | StandartNews.com

Росен, синът на Кольо Карамфилов, даде старт на 24-часовия маратон по четене

Писатели от три поколения отпразнуваха откриването на денонощната книжарница

Пресечна точка на писатели, поети, издатели и читатели, които да споделят общо пространство в столицата. Такава е амбицията на "Перото" - денонощна книжарница, библиотека и място за срещи. Арт фоайето отвори врати вчера в НДК и събра все хора, изкушени от словото. Под звуците на джаз, изпълняван на живо, гостите с удоволствие разгледаха елегантния интериор на клуба. По лавиците се виждаха внимателно подбрани заглавия от нашата и чуждата литература, а буквите - рисувани или изработени от стиропор, изпълваха или разделяха функционално цялото огромно пространство. Има специален кът и за най-малките любители на книгата, където техните родители могат да им четат от книжките с приказните герои.

"Имаме си дом! Той ще работи в онези мигове, в които искате да сте тук - що за дом би било, ако не идвате, когато пожелаете. Много ми се иска да обичате и пазите това място. Тук може да четете книгата, която обичате, а после да я оставите, купите или подарите на някого. "Перото" ще бъде отворено постоянно за всеки, който иска да се докосне до добрата литература."

С тези думи директорът на НДК Мирослав Боршош откри първия в България подобен литературен клуб.
"С "Перото" София се превръща в град на четящите хора. То бе една дългогодишна мечта, която най-сетне се сбъдна", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова и разказа как на това място досега не е имало нищо. "От нищото е станало прекрасно пространство, и то за четене", допълни Фандъкова и съобщи, че Столична община ще помага на клуба да се превърне в любимо средище за хората на духа.

Сред първите любопитни гости на новото арт пространство бяха писателите Милен Русков, Александър Секулов, Васил Георгиев, Емил Андреев, Милена Фучеджиева, поетите Надежда Захариева, Михаил Белчев, Августин Господинов и Рене Карабаш, преводачката Анджела Родел.

Директорът на Националния център на книгата Светлозар Желев и председателят на "Асоциация българска книга" Веселин Тодоров, с чаша вино в ръка, пожелаха попътен вятър и много прочетени страници на литературния кът.
"Радвам се, че с вас ще ознаменуваме това усещане за дом, защото именно в дома можем да четем 24 часа. Пожелавам ви "наздраве", барът е отворен за първи път.

Всяка закупена книга и всяко питие оттук е един преведен параграф на български автор на чужд език. Всичко, което се случва на това място, е посветено на българската литература", заяви Желев.
24-часовият маратон по четене започна с Росен Карамфилов, сина на отишлия си твърде млад пловдивски художник Кольо Карамфилов. Клубът е отворен за всеки, който иска да прочете свои творби или откъси от любими книги.
Двадесет и пет са вече одобрените проекти, с подписани договори, по програмите за подкрепа на издаването на българска литература, инициирани от Националния център за книгата. Т

ой подготвя каталог с подробна информация за български автори на проза, който след представянето си у нас, ще бъде изложен и на Франкфуртския панаир на книгата.
"Перото" е и мястото, където всяка събота от 9 ч БНТ 1 ще излъчва на живо предаването си "Библиотеката". Водещите Георги Ангелов и Андрей Захариев ще инспирират актуални литературни дебати, ще представят нови книги или събития, свързани с живота на словото у нас - конкурси, награди, кампании, фестивали, панаири на книгата, четения. Амбицията на екипа е да предизвика истински сблъсък на мнения, провокирани от литературата, както и да представя данните за най-четените и търсени книги в книжарниците и интернет.

Паралелно с новия литературен клуб, в НДК се откри и Международното триенале на сценичния плакат. За девета поредна година София се превърна в столица на този жанр, като този път акцентът е поставен върху българската азбука. Изложбата "Буквите на България. Азбука на Европа", представена от десетки световни автори, може да разгледате до 27 септември в Националния дворец на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай