Четвъртък,

Дора Бонева показва 11 портрета на Любомир Левчев

От: Агенция Стандрат -
374
Дора Бонева показва 11 портрета на Любомир Левчев
A
A
A

Дора Бонева представя 11 портрета на Любомир Левчев в столичната галерия „Класика“. Известната художничка посвещава експозицията „Цветя за Любо“ на големия поет и нейн съпруг година, след като той отлетя към рая. Сред платната са първото и последното изображение на Левчев, а между тях са шест десетилетия разлика. В изложбата има и картини с цветя, създадени от Дора през 2020-а.

Бонева разказва, че съществува и серия започнати, но недовършени портрети на Левчев. Всъщност той й позира почти веднага, след като става ясно, че съдбата ги е събрала, докато смъртта ги раздели. Левчев също я рисува няколко пъти. Двамата преливат жанрове, предизвикани от силните си чувства.

„През 1956-а  беше писал стихотворение за бъдещата любима. На втория ден след запознанството ни каза, че е за мен. Последното стихотворение не успя да завърши. Между тези две неща има книга с любовна лирика на чиято първа е посвещението: „Цялата тази книга написах за теб, скъпа Дора”.  Но никога не сме употребявали думата „вдъхновение”. Просто бяхме първите критици на това, което правим - и по някакъв начин сме си помагали Предполагам, че рядко се случва първата любов да е завинаги – може би това е тайната на дълголетния ни брак. Никога не сме имали причини да се ревнуваме“, сподели преди време Дора пред „Стандарт“. Самият Левчев пък описва кармичната им среща в типичния му романтичен стил.

„Беше онова магическо лято, което се готви да стане на есен. Най-сетне Дора се появи на Орловия мост. Моето смущение и възхищение се опитваха да се направят на важни. Дора ми се усмихна иронично: „Никога не съм закъснявала толкова малко". Седнахме в изящната сладкарница „Савоя". Подарих й бележник и я помолих да нарисува нещо. Тя каза: „Да не мислиш, че е толкова лесно. Напиши ти нещо". И аз написах: „Обичам те". Тя се разсърди. А аз отговорих: „Щом смяташ, че е толкова лесно, ти напиши стихотворение". И тя написа: „Това не ти отива. Не влизай в този тон. Поетите не бива да пишат по шаблон". След този случай срещите ни станаха всекидневни. Дадохме си дума никога да не се разделяме и никога да не се женим. След два месеца се оженихме.“

 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com