Дора Бонева и Левчев – любов от пръв поглед

Голямата художничка, която последва поета в Отвъдното, много пъти рисува Любо

Дора Бонева и Левчев – любов от пръв поглед | StandartNews.com

Дора Бонева, която едвам дочака да навърши 85 и последва съпруга си Любомир Левчев в рая на артистите, остави десетки великолепни картини в български и световни обществени и частни сбирки. Между тях са и 11 портрета на Любо, които през 2020-а тя представи в столичната галерия „Класика“, а някои от тях и в момента са изложени в юбилейната й експозиция в „Райко Алексиев“.  

Между платната с първото и последното изображение на Левчев има шест десетилетия разлика. Бонева е разказвала, че съществува и серия започнати, но недовършени портрети на поета. Общата им история, която продължава 63 години, започва като в романтичен филм. Запознават се на пикник на списание „Младеж“ в Своге – за Левчев е любов от пръв поглед.

 „През 1956-а  беше писал стихотворение за бъдещата любима. На втория ден след запознанството ни каза, че е за мен. Последното стихотворение не успя да завърши. Между тези две неща има книга с любовна лирика на чиято първа е посвещението: „Цялата тази книга написах за теб, скъпа Дора”.  Но никога не сме употребявали думата „вдъхновение”. Просто бяхме първите критици на това, което правим - и по някакъв начин сме си помагали. Предполагам, че рядко се случва първата любов да е завинаги – може би това е тайната на дълголетния ни брак. Никога не сме имали причини да се ревнуваме“, сподели преди време Дора пред „Стандарт“.

Самият Левчев пък описва кармичната им среща в типичния му поетичен стил. „Беше онова магическо лято, което се готви да стане на есен. Най-сетне Дора се появи на Орловия мост. Моето смущение и възхищение се опитваха да се направят на важни. Дора ми се усмихна иронично: „Никога не съм закъснявала толкова малко". Седнахме в изящната сладкарница „Савоя". Подарих й бележник и я помолих да нарисува нещо. Тя каза: „Да не мислиш, че е толкова лесно. Напиши ти нещо". И аз написах: „Обичам те". Тя се разсърди. А аз отговорих: „Щом смяташ, че е толкова лесно, ти напиши стихотворение". И тя написа:

„Това не ти отива.

Не влизай в този тон.

Поетите не бива да пишат по шаблон".

След този случай срещите ни станаха всекидневни. Дадохме си дума никога да не се разделяме и никога да не се женим. След два месеца се оженихме.“

Дора Бонева винаги е била изключително сдържана, макар че е родена в бъбривото Габрово. Ученичката на Дечко Узунов още от ранната си младост категорично излиза на родната и международната сцена. Нейните портрети са изумителни - на Дечко Узунов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев-Начо Културата, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко. За първи път Левчев й позира малко след сватбата през 1956 година, когато и двамата са студенти в трети курс.  Всъщност той й позира почти веднага, след като става ясно, че съдбата ги е събрала, докато смъртта ги раздели. Левчев също я рисува няколко пъти. Двамата преливат жанрове, предизвикани от силните си чувства. Във времето стават една от най-колоритните арт двойки в столичната бохема. Не се разделят до 25 септември 2019-та – тогава поетът напуска земния ни свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай