Дон Кихот танцува под небето на Варна

Дон Кихот танцува под небето на Варна | StandartNews.com

Премиерата на Сергей Бобров в Летния театър довечера е сред акцентите на "Варненско лято"

Почитателите на Терпсихора ще се насладят довечера на изящния балет "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус в Летния театър във Варна. Премиерният спектакъл на Сергей Бобров, главен балетмайстор на операта в морската ни столица, е част от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". "Дон Кихот" е много специално балетно произведение, което не следва буквално произведението на Сервантес. Романът е просто повод да се представи една интересна хореография, като действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Моята постановка се основава върху прочита на Горский. Авторският ми принос е заключителният танц на кордебалета Фанданго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век.

Специална хореография поставям също за Георгий Болсуновски, който изпълнява ролята на Базил. На варненеца Павел Кирчев съм поверил ролята на тореадора. В спектакъла участват солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и от операта във Варна, които оформиха една чудесна трупа", разказва режисьорът. Диригент на "Дон Кихот" е Вилиана Вълчева, а художник - Кристина Фьодорова.

Ден по-късно, пак на същата сцена, предстои Балетна гала, отново под режисурата на Бобров. В грандиозно шоу с пищни костюми, специални светлинни и мултимедийни ефекти участват солисти от храмовете на белкантото в Красноярск и Варна. Фокусът безспорно ще бъде насочен към примабалерината на Болшой театър, Елена Андриенко. Освен нея ще танцуват Мария и Кирил Литвиненко, Олеся Алдонина, Демид Зиков, Надежда Панфилова, Юрий Кудрявцев, Илияна Славова и Павел Кирчев. Танц на сатирите от "Антигона", па де дьо от "Лагерът на кавалерията", дует от "Ромео и Жулиета" , адажио от "Лешникотрошачката" и танго от Астор Пиацола са някои от акцентите в Галата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай