Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик

С изложбата "Леонардо и Данте в третото хилядолетие" започнаха културните дни

Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик | StandartNews.com

С изложбата "Леонардо и Данте в третото хилядолетие" започнаха Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик. Празничният афиш, който ще продължи до 30 юли, откри почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.

Експозицията от фототабла "Леонардо - благородният гений", посветена на 500-годишнината от смъртта на великия художник, разказва за неговите шедьоври, оказали влияние върху поколения артисти, за архитектурните му скици на сгради, мостове и цели градове, за копнежа му по летенето и проектирането на много механични устройства, свързани с явлението, като парашута и въздушния винт. Чрез компютърни технологии колекцията привлича зрителите с добавена реалност. На едно от информационните табла се върти земният глобус като интерпретация на идеята, че Земята е кръгла, която Леонардо да Винчи е споделял.

Част от изложбата, подредена в Каменната зала, е и колекцията от 17 графики по "Божествена комедия" на Данте. Професор Светослав Косев е автор на творбите, които също могат да се разгледат с добавена реалност чрез приложение на смарт устройство.

Музиката на Италия ще звучи на гала концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Рената Тебалти - сред най-ярките сопрани на ХХ век. На Откритата сцена на "Двореца" ще излязат гост солистът Клара Таркуини - сопрано и солисти на Варненската опера.

Петото издание на Дните на италианската култура се вписват в силната връзка на румънската кралица Мария с Италия, която изгражда своята лятна резиденция в Балчик със съдействието на италиански архитект и инженер, заяви директорът на държавния културен институт "Двореца" Жени Михайлова. По думите й много от архитектурните елементи и артефакти в комплекса са привнесени от Италия. 

По информация на БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай