Понеделник,

Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик

От: Редакция -
1426
Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик
A
A
A

С изложбата "Леонардо и Данте в третото хилядолетие" започнаха Дни на италианската култура в "Двореца" в Балчик. Празничният афиш, който ще продължи до 30 юли, откри почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.

Експозицията от фототабла "Леонардо - благородният гений", посветена на 500-годишнината от смъртта на великия художник, разказва за неговите шедьоври, оказали влияние върху поколения артисти, за архитектурните му скици на сгради, мостове и цели градове, за копнежа му по летенето и проектирането на много механични устройства, свързани с явлението, като парашута и въздушния винт. Чрез компютърни технологии колекцията привлича зрителите с добавена реалност. На едно от информационните табла се върти земният глобус като интерпретация на идеята, че Земята е кръгла, която Леонардо да Винчи е споделял.

Част от изложбата, подредена в Каменната зала, е и колекцията от 17 графики по "Божествена комедия" на Данте. Професор Светослав Косев е автор на творбите, които също могат да се разгледат с добавена реалност чрез приложение на смарт устройство.

Музиката на Италия ще звучи на гала концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Рената Тебалти - сред най-ярките сопрани на ХХ век. На Откритата сцена на "Двореца" ще излязат гост солистът Клара Таркуини - сопрано и солисти на Варненската опера.

Петото издание на Дните на италианската култура се вписват в силната връзка на румънската кралица Мария с Италия, която изгражда своята лятна резиденция в Балчик със съдействието на италиански архитект и инженер, заяви директорът на държавния културен институт "Двореца" Жени Михайлова. По думите й много от архитектурните елементи и артефакти в комплекса са привнесени от Италия. 

По информация на БТА.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички