Да играеш Дон Кихот

Трупата по испански театър "Ла компарса" прославя Варна по света

Да играеш Дон Кихот | StandartNews.com

Варна. Невероятна комбинация между учение и забавление - такава е формулата за успех на трупата за испански театър "Ла компарса" при 4 ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" Варна. От години любовта към испанския език и сцената обединяват ученици от 9-и до 12-и клас и техните преподаватели и ги стимулират да творят и да носят награди за училището в морската столица. Ежегодните постижения на театралите на Националните и Международните фестивал за ученически театър на испански език са една от големите гордости на гимназията.

 

Историята на трупата започва през 1996 г., когато бивша вече ученичка на школото Деси разбира за съществуването на Международния фестивал, в който участие взимат Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Испания, Русия и Словакия. "По това време нямаше много гимназии с изучаване на испански език в България, освен нашата и в София, затова няколко години основно ние представяхме страна на феста", спомня си Камелия Савова, бивш възпитаник на "Фредерик Жолио-Кюри", настоящ преподавател по испански там и един от ръководителите на трупата. Заедно с нея, другият преподавател, отделил най-много време на театралите, е Снежина Вангелова. През 1999 г. обаче испанските училища стават повече и се поставя началото на съревнованието на национално ниво. Именно Националния фестивал е този, който има състезателен характер. От всички представени постановки, които задължително трябва да бъдат на испански автори, се

 

избират най-добрите, които да представят България

 

Общо 12 пъти варненските таланти са тези, които печелят съревнованието и получават възможността да се изявят на международна сцена. Освен голямата награда обаче участниците получават и други призове - за сценография, най-добра мъжка и женска роля и др. През годините "Ла компарса" е печелила доста такива, както и единствената в историята награда за най-добра мъжка роля за двама актьори едновременно, връчена през 2005 г. на две момчета от трупата за ролите им на Дон Кихот и Санчо Панса. "Можем да се гордеем и с това, че сме високо оценявани и в своя роден град. Отново през 2005 г. спечелихме награда "Варна" за ученически колектив на годината, а през 2009 и 2011 г. - почетен знак от кмета и отличие за млад талант на града", разказва Камелия Савова. Победите на "Ла компарса" дори в трудни моменти са доказателство за таланта и ентусиазма на младите актьори. През 2010 г. например, точно преди началото на Международния фестивал в Прага, изригва вулканът в Исландия и затварят всички летища. Макар и с автобус и известно закъснение, варненските актьори намират начин да се доберат до чешката столица и да покажат, че са едни от най-добрите.

 

Съставът на "Ла компарса" буквално се изменя учебна година, тъй като винаги се дава възможност на завършилите 8-ми клас да се включат в трупата. "Организираме кастинг, на които оценяваме владеенето на испански, артистичните умения, сценичното поведение и уменията за импровизация", обяснява Камелия Савова. В последните години напливът от желаещи е доста голям и обикновено има сърдити, които не са успели да се класират

 

В момента в трупата участват 14 души

 

Даниел Добрев, Ясен Янчев, Джоана Михайлова, Виктория Костова, Георги Живков, Джулияна Бялова, Петър Петров и Мария-Магдалена Арнаудова са актьори, а деветокласничките Венцислава Касабова, Добромира Матеева и Боряна Димитрова ръчно правят декорите. Всички те дават всичко от себе си, за да стигнат до победата. Репетират два пъти седмично от ноември до януари, а с наближаването на фестивала отдават на театъра по 4-5 часа всеки ден. Тази година на Националния фестивал, който се проведе в София на 14 февруари, се представиха с пиесата "Да живее херцогът, нашият господар" от Хосе Луис Алонсо де Сантос. Въпреки че не спечелиха възможността да участват на Международния фестивал, който също ще се проведе в София между 23 и 28 април, варненските таланти прибраха награда за сценография и най-добра мъжка роля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай