CineLibri започва с блясък от петото измерение

Започва кино-литратурният фестивал CineLibri

CineLibri започва с блясък от петото измерение | StandartNews.com
  • Кино-литературният фестивал CineLibri ще бъде открит с тържествена церемония тази вечер в НДК. За истинските ценители на седмото изкуство е предвидена прожекция на новия филм на Роман Полански, както и много други изкушения.

„Офицер и шпионин“ – кинопродукция на Франция и Италия по бестселъра на Робърт Харис – ще събере зрителите пред големия екран в 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Филмовата адаптация е носител на Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI. Лентата събира цяла плеяда от талантливи актьори, между които e и българинът Владимир Йорданов (участвал още в „Бумеранг“ и „Винсънт и Тео‘). В „Офицер и шпионин“ той си партнира с Жан Дюжарден, Луи Гарден, Матю Амалрик и Венсан Перес. Сюжетът ни пренася в Париж в навечерието на XX век, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият европейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Вечерта на 5 октомври ще поднесе и други изненади на последователите на CineLibri – акустичен пърформанс на Мила Робърт, Денис Попстоев и Георги Пеев, и официално представяне на програмата и гостите на фестивала. А сред тях ще бъдат звезди като Даниел Алфредсон, Гарард Конли, Рик Дъгдейл, Лоренцо Силва, А. Б. Йехошуа и др. Към звездния букет ще се присъедини и престижното международно жури на конкурсната програма. Председател на журито ще бъде самият Кристоф Ламбер.

Мотото на фестивала тази година е „Петото измерение“ – в чест на стъпването на Луната на Нийл Армстронг преди 50 години.

CineLibri 2019 ще продължи до 20 октомври в София и още седем български града – Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора. Зрителите тази година ще имат възможността да избират и гледат 55 първокласни филмови продукции и да присъстват на десетки съпътстващи срещи, галавечери на култури от цял свят, литературни и театрални премиери.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай