Черно-бяла драма триумфира във Венеция

57-годишният филипински режисьор Лав Диас отнесе "Златния лъв"

Черно-бяла драма триумфира във Венеция | StandartNews.com

Легендарният Андрей Кончаловски отнесе приза за режисура за неговия "Рай"

Четиричасова черно-бяла драма за учителка, пограшно осъдена на 30 години затвор, е големият победител на 73-то издание на кинофестивала във Венеция. "Жената, която си тръгна" е дело на филипинския независим режисьор Лав Диас. "Тази награда е за моята родина, за филипинския народ, за нашата борба и за борбата на човечеството", каза Диас, получавайки "Златния лъв" от Сам Мендес, който водеше журито тази година. 57-годишният Диас е познат на кинаджийте край каналите. На 65-ото издание на фестивала неговият "Меланхолия" спечели голямата награда в секцията "Хоризонти". Година по-рано, през 2007-а, той спечели специално златно лъвче за "Death in the Land of Encantos". През 2011-а също представя новия си филм във Венеция - "Century of Birthing". Филмите на Диас често третират социалните и политически проблеми днес във Филипините. "Жената, която си тръгна" беше определена като силно изпълнение, освежено от поставените морални въпроси.

Дизайнерът, преквалифицирал се в режисьор, Том Форд, получи голямата награда на журито. "Нощни животни" събра положителни отзиви от много критици. Питър Брадшоу от "Гардиън" го нарича "страховит всепоглъщащ трилър, действащ като водка от чисто зло". Това е вторият опит на Форд след „Самотен мъж" от 2009 г. с Колин Фърт, който също имаше премиера на Венеция. "Тая красив спомен за топлия прием на първия ми филм, който получих тук преди седем години. Да се върна тук за мен е сбъдната мечта", каза на италиански бившият гуру на "Гучи".
"Сребърен лъв" за режисура си поделиха руският ветеран-легенда Андрей Кончаловски за новата му драма "Рай", посветена на Холокоста, и мексиканският режисьор Амат Ескаланте за "Див район" ("Untamed"), определяна като еклектична смесица от натуралистична драма и скайфай еротика. Великият руски класик разказва трагична история от Втората световна война, когато руската емигрантка и член на френската съпротива Олга попада в концентрационен лагер, защото спасява еврейските деца. Във филма отново участва съпругата му Юлия, която е избръснала главата си заради ролята. Преди две години Кончаловски отново бе удостоен със "Сребърен лъв" за последната си творба "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин".
"Купа волпи" - отличието, което се връчва в двете актьорски категории, отиде при Ема Стоун и аржентинеца Оскар Мартинес в комедията "Известният гражданин" на режисьорското дуо Гастон Дюпра и Мариано Кон. Мартинес играе нобелов лаурет, който се завръща в родното си село в търсене на вдъхновение. Ноа Опенхайм получи приза за сценарий за "Джаки" на чилийския режисьор Пабло Лараин. Натали Портман е в образа на първата дама Жаклин Кенеди в тази творба, която пресъздава първите четири дни след убийството на президента Джон Кенеди. Натали Портман участва на фестивала и с още едно заглавие - "Планетариум" на Ребека Злотовски. Там нейна сестра е 17 -годишната дъщеря на Джони Деп и Ванеса Паради - Лили-Роуз. Но филмът беше определен като "най-разкошната скука" на фестивала.
Специалната награда на журито отиде при иранско-американската режисьорка Ана Лили Амирпур за филма й "Лоша партида" ("The Bad Batch"). Ужасяващата приказка от Тексас е описана от "Варайъти" като кървав миш-маш от жанрове от насилствените канибалски филми от 70-те и 80-те до спагети уестърните. Амирпур, която на представянето на филма си мина по червения килим с нещо като пижама и розова бейзболна шапка, благодари на организаторите, че са довели нейната странна и завъртяна приказка във Венеция. Призът за филмова надежда на името на Марчело Мастрояни, беше присъден на германката Паула Беер за ролята й във "Франц" на Франсоа Озон. Филмът без диалог, "The Last of Us" от тунизийския режисьор Ала Едине Слим, спечели наградата за дебют.
В секцията "Хоризонти, където прожектираха и единствения филм с българско участие "Белгийският крал", победил стана италианския документален филм за екзорсизма в Сицилия "Liberami". Турският режисьор Реха Ердам получи приза на журито на "Хоризонти" с "Big Big World". Валентин Ганев и Нина Николина и продуцентите Мира Сталева и Стефан Китанов също минаха по червения килим във Венеция за премиерата на копродукцията "Белгийският крал". "Цялата ни българска група стоеше много достойно
на фестивалния подиум. Така е и във филма", разказа след светската суматоха Вальо Ганев и допълни - "Огромната Sala Darsena, където се състоя фестивалната прожекция, беше претъпкана и филмът получи много топъл прием. Имаше аплодисменти на две-три места по време на прожекцията и дълги овации след нея." "Варайъти" определи „Белгийският крал" като "изключително привлекателен псевдодокументален филм, възхитителен - изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието,
с Белгия и с Балканите."
73-то издание на венецианския фестивал беше един от най-силните в последно време, комбинирайки разнообразие от заглавия от потенциалните претенденти за "Оскар" с класическо авторско кино и нетрадиционни филми от цял свят. Тази година в програмата имаше относително малко разочарования, която затвърди Венеция като основна стартова площадка за "Оскарите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай