Брегович: Аз съм от рокендрола – трябва да е бъркотия

Няма нужда да се надуваш, талантът е като пастата за зъби, казва лидерът на балканската музикална стихия

Брегович: Аз съм от рокендрола – трябва да е бъркотия | StandartNews.com

Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребения са на пореден гастрол в България – след триумфа във Варна, довечера, 5 октомври, за първи път излизат във Велико Търново, а на 6 октомври са в НДК. В програмата ще звучат песни от последния  албум на Брегович “Three Letters From Sarajevo” на различни езици. „Аз и моята музика се чувстваме тук у дома си“, винаги е казвал лидерът на балканската стихия. Подбрахме 20 цитата, които разкриват нюанси от живота и кариерата на бесния босненец, който живее в Париж, работи в Белград и очарова целия свят.      

  1. Аз съм от рокендрола - трябва да е бъркотия.
  2. Няма смисъл да се надуваш само защото си артист. Талантът е като пастата за зъби – трябва да го натиснеш, за да стане нещо.
  3.  Ако погледнем историята, ще видим кръг, в който се редуват отчаяние и оптимизъм. Хората не взимат на сериозно политиците – те се борят по примитивен начин за гласовете ни. Могат да продадат дори майките си за гласове.
  4. Когато става дума за защита на честта, можеш да направиш някои нерационални неща.
  5. Боксът трябва да се върне в учебните часове.  
  6.  Хубаво би било светът да разговаря така, както го правим ние в музиката - първият език между хората, много преди словото, религията и политиката.
  7. Никога не успях да обикна втората съпруга на баща ми, въпреки че се пробвах в продължение на много години.
  8. Въобще не успях да разбера що за филм е “Летете с Росинант” на Джеки Стоев, направен по начин, по който никога не съм виждал да се прави кино. Подобно нещо може да се случи само у нас, на Балканите. Но се радвам, че създадох музиката за него.
  9. Красотата на моята музика е в различните парчета, от които е съставена – нещо като Франкенщайн. Защото съм израснал в махала, в която една до друга бяха джамията, синагогата, православната и католическата църква
  10. Истинската история на световното изкуство се крие в поръчката. Нямаше да познаваме нищо от творчеството на Моцарт, Бах, Микеланджело, Леонардо да Винчи, ако те не бяха писали и рисували по поръчка. Харесва ми да работя по този начин – той е вид хуманност.
  11. По време на бомбардировките свирих в бозуки бар в Солун.
  12. Аз съм почетен гражданин на Тирана. Сърбите ме приемат за техен композитор. Няма противоречие.
  13. Разполагам с повече пари, отколкото ми трябват. Имах късмета цял живот да работя това, което бих могъл да свърша и безплатно.
  14. Балканската музика върви към Запада, но след това отново се връща към нас. За първи път тя има толкова огромно и значимо влияние върху световното изкуство.
  15. Музиката не е нещо крайно необходимо - като въздуха, храната и секса. Тя е по-скоро като солта – без нея животът ще бъде по-блудкав, но напълно възможен. Винаги предпочитаме по-вкусните, по-подправените ястия.
  16. Всеки артист е за психиатрията. Понякога си мисля, че имам нужда от лечение.
  17. Имах щастието да започна живота си два пъти от началото. Всеки приема съществуването си като концепция, на личното щастие е без аналог.
  18. Направих първия си филм с Емир Кустурица "Циганско време" заради приятелството си с него. Тогава бях най-голямата рок звезда в родината си. Музиката за филми не носи  нито достатъчно пари, нито достатъчно слава.
  19. Балканите са гранична зона – това прави животът ни труден.
  20. Когато бях на 20, татко наричаше свиренето ми „работа за цигани“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай