Брайън Мей: We Will Rock You е феномен

Брайън Мей: We Will Rock You е феномен | StandartNews.com

We Will Rock You вече е оставил своята следа в музикалната история. Шоуто се превърна във феномен по целия свят - от Великобритания до Канада, Австралия, Южна Африка, Сингапур, Хонконг, Русия и цяла Европа. Тази година спектакълът тръгна на турне, а една от неговите спирки е България. Мюзикълът, дело на Бен Елтън, отвежда зрителите в един зловещ свят на бъдещето, където процесът на глобализация е изцяло завършен, а слушането на рок музика е забранено. Историята е за запазването на индивидуалността и нейната изява чрез класическата рок музика. Премиерата през 2002-ра се е състояла в лондонския Доминиън тиътър - един от най-големите театри в Уест Енд (квартал в центъра на Лондон, където са съсредоточени културните средища на града). Спектакълът е най-често играният там до сега. Гледан е от повече от 15 милиона зрители в 17 държави.

Шоуто успява да пребори критиките и доказва, че публиката е тази, която оценява, а не критиците. "Получавахме най-лошите отзиви години наред, бяхме втори след "Клетниците" - отбелязва Брайън Мей, китарист на "Куин", който заедно с Роджър Тейлър поддържа интереса към групата дори и след трагичната смърт на Фреди Меркюри през 1991-ва. Мей продължава да твори и да излиза на сцена, за последно на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2012 година.

"Две страхотни събития се случиха малко след премиерата на шоуто. Едното беше празненството в Бъкингамския дворец по повод златния юбилей на кралицата през 2002-ра. Тогава се появихме на покрива и изпяхме Bohemian Rhapsody и We Are the Champions. Другото беше участието ни в предаването на Майкъл Паркинсън. С излъчването на тези събитията по телевизията дадохме възможност на аудиторията да добие представа какво представлява мюзикълът. Така, от уста на уста, той се превърна в хит. Тайната на успеха е простичка - най-голямата сила на човека е в думите. Без значение с какво настроение влизат хората в залата, едно е сигурно - ще излязат с усмивка! Зрителите са на всякаква възраст - от деца до най-възрастните, но шоуто прави всички тях щастливи", казва Мей.

Въпреки огромния успех на мюзикъла, Брайън е обективен: "Нищо не трябва да се приема за даденост. Вложен е много труд, за да се поддържа успехът на шоуто, и с течение на времето натрупахме голям опит.Сформирахме екипа си трудно, беше приключение за нас. Независимо от славата на "Куин" по целия свят, не се чувствахме на място в музикалния театър. Така че направихме голяма крачка и беше много лесно да провалим всичко през първите седмици. Но съставихме екип от много последователи на рокендрола, сред които дизайнерът Марк Фишър, хореографката Арлен Филипс, дизайнерът на костюмите Тим Гудчайлд."

Мей се доверява на Бен Елтън, който режисира шоуто и създава сценария. "Решаващо беше да "въвлечем" Бен в продукцията. Тогава вече бяхме нахвърлили вариант за сценарий, който представяше историята на "Куин", но не искахме да пресъздаваме Фреди в мюзикъл. Вместо това огромна позлатена статуя на Фреди Меркюри съхранява паметта за него жива пред сградата на Доминиън, а духът му оживява заедно с музиката в шоуто. Бен имаше идеята за създаването на спектакъл, чиято история да говори не за миналото, а за бъдещето. Това беше ключът към написването на либретото с повече позитивизъм и забавни идеи, но в него има и доста "храна за ума". Визията на Бен за бъдещето съдържа много истинност - в него живее глобализацията. Историята става все по-актуална с течение на времето", обяснява музикантът.

Брайън смята, че сценарият на Елтън прави и нещо друго: "Той успя да обясни на публиката, че това не е биография на "Куин", а мюзикълът представлява борбата срещу неравенството между хората, изобразява отборния дух, което много се доближава до групата ни - такива, каквито бяхме преди, и такива, каквито сме сега. Беше от голямо значение да подберем подходяща музика. Прекарах много време с Майк Диксън, за да я изберем така, че да пасне за театъра. Разполагахме с истински рок и трябваше да изваем мюзикъл от него. Затова, разбира се, спомогна и чудесният актьорски състав. Аз участвам и в провеждането на кастингите. Продължаваме да прослушваме всеки един изпълнител и музикант лично, независимо в коя държава се случва. Бендът не е отделна част от шоуто, а има основна роля - във всеки един смисъл те са част от "двигателя", който движи шоуто.Такъв е и случаят с последното световно турне, начело с Миг Айеса в ролята на Галилео. Той е централната фигура в мюзикъла, той е чудо сам по себе си - притежава безкрайната енергия на тийнейджър, но уменията на възрастен. Джена Лий Джеймс е перфектна за ролята на Килър Куин, а Роб Касъл в ролята на Поп не се нуждае от представяне - има страхотно чувство за хумор.

В бенда свири синът на Роджър Тейлър - Руфъс. Тук не става въпрос за семейните им отношения, Руфъс не е част от бенда заради баща си. Той е феноменален, един от най-добрите барабанисти, и то само на 21! Срещнахме някои страхотни музиканти, като двамата невероятни китаристи от Австралия", казва китаристът на "Куин".

Шоуто за турнето, за разлика от лондонския му вариант, е леко променено, за да пасне на по-големите зали. Обаче това, което го прави толкова популярно, са фантастичните песни, които не се пипат. Хитове като We Will Rock You, Bohemian Rhapsody, Somebody To Love и We Are the Champions са вечни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай