Бойка Велкова става Федра в Театър Азарян

Премиерата е на женския празник 8 март

Бойка Велкова става Федра в Театър Азарян | StandartNews.com

Две истински актриси гледаме на 8 март в Театър Азарян. Тогава е премиерата на „Федра“ на Петър Пламенов по драмата на Расин. В главната роля е Бойка Велкова, която е и режисьор на спектакъла. На сцената ще излезе и Петя Силянова, а мъжете, които им партнират, са Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов. Големият въпрос в пиесата е защо любовта винаги е едно от най-трудните изпитания за човека.

Творбата се базира на митовете за „любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, но не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство.

Семейните отношения разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени с очите на днешния посмодерен човек, разглезен от изобилието, навикнал на безгрижие и безчет забавления, но все още способен на големи страсти и копнеещ за автентичен житейски смисъл.

„Затова все още обичаме да разказваме стародавни истории - не само, за да си доставим удоволствие, но и за да  открием истината за спасението си. Поне чрез думи, защото всеки е призован сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот и да открие смисъла на своето съществуване,“ споделя Бойка Велкова. Нейната режисура е посветена на разбулването на вътрешните мотиви на героите, които се стремят към нещо възвишено и значимо. Федра е емоционална до скандалност – с противоречията, с атаките към мъжкото его, във волята за авторитет и власт. Но всичко се случва между реалността и съновидението, между страстта и копнежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай