Ботев и Борис III в Софийското метро

Стенописи на професор Боян Добрев красят две от новите станции

Ботев и Борис III в Софийското метро | StandartNews.com

Стенописи, посветени на Христо Ботев и цар Борис III, разположени на две от метростанциите на Софийското метро по новооткритата линия 3, ще бъдат представени официално на 8 септември на „НДК 2“ от страната на храма „Свети Георги“. Автор на произведенията е професор Боян Добрев, преподавател в специалност „Стенопис“ в Художествената академия.

Стенописът „Знаме“ - в западния дял на „НДК 2“ към булевард „Христо Ботев“ - е посветен на  поета революционер. За фон на портрета са изобразени ликовете на неговите четници и на други титани на революцията – Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Даме Груев, Гоце Делчев… Огънят на ботевското слово като втора сюжетна линия минава над основните изображения и осмисля творбата, подчертавайки подвига за България като път  безсмъртието. Произведението е печат върху алуминиев еталбонд. Съобразявайки се със съществуващия равностранен триъгълен модул на облицовката, паното има сложни очертания на границите си, като съзнателно е търсен ефектът на знамето. Общата площ на произведението е 43 м2.

Стенописът „Цар Борис III“ е реализиран в интериора на метростанция „Красно село“ и доминира в пространството.  Авторът акцентира върху духовния разцвет на България чрез изобразяване на някои от най-ярките представители в културата и изящното изкуство през онова време - Владимир Димитров-Майстора, Елин Пелин, Сирак Скитник, Панчо Владигеров, Димитър Димов, Йордан Йовков... Съзнателно са търсени трицветни цветови решения – бяло, зелено, червено. Стенописът е реализиран в техника – печат върху алуминиев еталбонд с обща площ 38 м2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай