Понеделник,

Боил Банов: Даваме още 5 милиона за артистите

От: Агенция Стандарт -
111
Боил Банов: Даваме още 5 милиона за артистите
A
A
A

Министърът на културата Боил Банов обяви на пресконференция в Министерски съвет допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната заради последствията от разпространението на коронавируса.

С подкрепата на правителството се взе решение за допълнителна подкрепа на Министерство на културата от още 5 милиона лева. По 500 хиляди лева ще бъдат отпуснати за създаване на нови театрални постановки, за създаване на нови музикални изкуства, за нови танцови спектакли, за проекти в областта на визуалните изкуства. По-късно ще се отпуснат 800 000 лева за програма за разпространение на произведенията. Още 700 000 лева ще отидат за фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет.

Ще има подкрепа и към малките авторски кина, цирка и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци - там ще се прехвърлят 1,5 милиона лева чрез правителството.

Банов отбеляза, че фонд „Култура“ има 1,9 милиона лева за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

2,5 милиона са заделени за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Министърът обяви и норвежка програма, която ще разпредели над 7 милиона лева за свободните артисти и за съвременни изкуства. 

Както беше обявено по-рано, разрешава се отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на определен ред, според указанията на министъра на здравеопазването. Разрешават се концерти и театри на открито, при допустима 30% запълняемост на местата за зрителите и при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Разрешава се и посещенията и работата на кината, пак при 30% запълняемост на салоните.

Банов отбеляза, че зрителите, които посещават театър, са достатъчно интелигентни и не се бутат като влизат или излизат от залите. Първоначално те ще бъдат нареждани шахматно в залите и ще бъдат задължително с маски. Той смята, че засега е добре да се даде приоритет на моноспектаклите, за да няма струпване на актьори на сцената.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички