Боил Банов: Даваме още 5 милиона за артистите

Министърът на културата обяви допълнителни мерки за подпомагане на сектора

Боил Банов: Даваме още 5 милиона за артистите | StandartNews.com

Министърът на културата Боил Банов обяви на пресконференция в Министерски съвет допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната заради последствията от разпространението на коронавируса.

С подкрепата на правителството се взе решение за допълнителна подкрепа на Министерство на културата от още 5 милиона лева. По 500 хиляди лева ще бъдат отпуснати за създаване на нови театрални постановки, за създаване на нови музикални изкуства, за нови танцови спектакли, за проекти в областта на визуалните изкуства. По-късно ще се отпуснат 800 000 лева за програма за разпространение на произведенията. Още 700 000 лева ще отидат за фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет.

Ще има подкрепа и към малките авторски кина, цирка и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци - там ще се прехвърлят 1,5 милиона лева чрез правителството.

Банов отбеляза, че фонд „Култура“ има 1,9 милиона лева за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

2,5 милиона са заделени за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Министърът обяви и норвежка програма, която ще разпредели над 7 милиона лева за свободните артисти и за съвременни изкуства. 

Както беше обявено по-рано, разрешава се отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на определен ред, според указанията на министъра на здравеопазването. Разрешават се концерти и театри на открито, при допустима 30% запълняемост на местата за зрителите и при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Разрешава се и посещенията и работата на кината, пак при 30% запълняемост на салоните.

Банов отбеляза, че зрителите, които посещават театър, са достатъчно интелигентни и не се бутат като влизат или излизат от залите. Първоначално те ще бъдат нареждани шахматно в залите и ще бъдат задължително с маски. Той смята, че засега е добре да се даде приоритет на моноспектаклите, за да няма струпване на актьори на сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай