Биолчев събра на прапремиера

Биолчев събра на прапремиера | StandartNews.com

Четвъртото издание на "Амазонката на Варое" препълни салона на БАН

Ректорите на почти всички университети у нас, председателят на БАН академик Стефан Воденичаров, писатели и почитатели на белетриста Боян Биолчев изпълниха големия салон на Академията. Поводът бе четвъртото издание на романа му "Амазонката на Варое", което тази година прави десетилетен юбилей. Сега издателство "Захарий Стоянов" го пуска в том 7-ми от общо 11-те, които събират цялото творчество - прозаично и научно - на професора. Писателят, известен със самоиронията си и безкрайните си майтапи, нарече сбирката "прапремиера". "Това е роман за историята, която трябва да се прочете с чувство за хумор и е една от най-успешните книги на Боян Биолчев. И затова не е случайно, че вече има 9-хиляден тираж. Както ми каза преди малко доцент д-р Григорий Вазов, Биолчев е другото име на достойноството на ректорите. В българската литература таланти много, характери - малко. Боян е един от тях", каза издателят Иван Гранитски, който заедно с БАН и Столичната община са инициатори на събитието. Академик Воденичаров го допълни: "Българската академия на науките се опитва да поддържа духовността в тази страна, да я върне на полагащото й се ниво - защото духовността намалява сред българите. Сегашната премиера, в която сме съорганизатори, е доказателство за усилията ни." Ректорът на УНСС, професор Стати Ставев, поздрави Биолчев от името на колегите, ръководители на ВУЗ-ове. "Изключителна книга, която съм чел отдавна и с удоволствие. Познавам я много добре. Боян отново доказва, че всичко, което се прави по нашите географски ширини на майтап, излиза читаво", каза шефът на Икономическия. Най-кратката и точна рецензия направи Валери Стефанов - не само приятел, но и познавач на прозата на Биолчев. "Да има толкова читатели една книга в днешния нечетящ век, говори добре за нея. "Амазонката" се радва на голям интерес заради особения поглед към историята, описана по съвършено различен начин. Романът е нейна гротескова версия, разказана през бита. Сложна и рискова задача, в която човек много лесно може да се провали. Защото битът не е патетичен, ценностно размекнат е - и това го прави труден за описание. Боян Биолчев е успял не чрез висока стилизация, а като използва всекидневна реч. Речта на телесната долница, бия х я нарекъл. Така чрез бита се опитва да ни каже, че историята има и друго лице, изпълнено със спазми и страсти, различно от това, което описва научната литература", бе анализът на професора.

Самият Биолчев призна, че е писал романа три години, "правейки си майтап" със себе си.

Когато преди 10 години "Амазонката на Варое" излезе, книгата безапелационно спечели наградата "Вик" (2006) за роман на годината. А през 2008-ма бе удостоен с голямата награда за литература на Софийския университет.
Тогава Боян Биолчев, както прави с всичките си награди, дари парите на студентите. "Това ядосва колегите му, защото те не го правят. Но то е в характера на Биолчев", отбеляза Гранитски и сложи точка на речите, за да може авторът да раздава автографи на опашката от чакащите го почитатели.
Писателят, издателят му и професор Валери Стефанов вчера заминаха за Плевен, където в галерията "Колекция Светлин Русев" се състоя следващата премиера на "Амазонката от Варое".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай