БГ хитове на "Златната липа" в Стара Загора

БГ хитове на "Златната липа" в Стара Загора | StandartNews.com

Родни хитове за големия екран ще гледаме от 28 май до 1 юни на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Художественият директор на елитния форум, известната режисьорка Магдалена Ралчева, е избрала само доказани бг ленти за програмата извън конкурса. По традиция по червения килим пред Операта за четвърта поредна година ще дефилират някои от най-известните актриси и актьори на седмото ни изкуство. Както винаги, входът за всички прожекции е безплатен.

В "Жажда" Светла Цоцоркова разказва за разбиването на хармоничния свят в семейство от дълбоката провинция. Майката, бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори - баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. В ролите са Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев.

Двама майстори - Михаил Билалов и Христо Шопов - са в главните роли на "Досието Петров", копродукцията с Германия на режисьора от Париж Георги Балабанов. Грабващата история е за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма актьорът Александър Петров получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима той отново може да стъпи на сцената, негов стар приятел и виден бизнесмен му дава шанс да работи за изчистване на държавното управление от тъмната сянка на комунизма.

"Жалейка", друга копродукция с Германия, е на съвсем младата Елица Петкова, която е поканила Анна-Манолова Пипева, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Бояна Георгиева, Мартон Наги, Ася Попова. Във фокуса е 17-годишната Лора, която живее със семейството си в планината - място, където времето сякаш е спряло. Когато баща й умира, Лора се опълчва срещу нормите на траура, защото иска да продължи да живее младостта си.

"Съдилището" на България, Хърватия, Германия и Македония е поредният успех на Стефан Командарев. Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев са отлични в тази родопска трагедия.

Героят на Блатечки се принуждава да стане трафикант на бежанци. Той

влиза в морален конфликт със сина си

който изстрадва злото край границата с Гърция.
Още няколко високорейтингови филми от Европа са включени в маратона в Стара Загора. "Медена нощ" от Македония е трилър на Иво Трайков с Никола Ристановски и Верица Недеска. Скопие - началото на 90-те. Всички празнуват националния празник на новосъздадената република, който съвпада с десетата годишнина от сватбата на Никола и съпругата му Ана. През единствена нощ се случват както брачната криза на заместник-министъра, така и разказите за политическия скандал, в който е заместник. Във "Втори шанс" от Дания на Сузане Биер участва Николай Костер-Валдау. Разтърсващата драма е за истински личности, въвлечени в невероятни обстоятелства. Тя конфронтира основните ни понятия за правилно и грешно - особено за тези, които си мислят, че знаят каква е разликата между тях.
Ценителите в Стара Загора ще имат удоволствието да видят

творбата на изключителния Биле Аугуст "Нямо сърце"

Три поколения от едно семейство за първи път от много години се събират на едно място. Поводът е тъжен - майката на сестрите Сане и Хайди е болна и иска да умре, преди състоянието й да се влоши. Третото заглавие от Дания е "Риба луна". Кесе е рибар от малкия град Хиртшалс в Северна Ютландия. Той с мъка оцелява по времето на световната финансова криза. В "Антбой: Отмъщението на червената фурия" главният герой е победил смъртният си враг Бълхата, който е затворен в изолатор. Той е по-популярен от всякога досега и се наслаждава на живота. Силите му обаче са безполезни срещу Крисчън, новото момче в училище. Антбой харесва Ида, но Крисчън, чаровен двуличник, се опитва да я открадне от него. Нашият герой открива, че го преследва мистериозен невидим враг - Червената Ярост. В детската анимация "Приключенията на бръмбъра Мини" всичко се случва под шапитото на цирка на бълхите. "Богове" е за бунтар, предизвикал природата, властта и личните ограничения. Професор Релига извършва първата успешна сърдечна трансплантация в Полша. "Гражданинът" е комедия, в която най-обикновеният гражданин Ян преплита съдбата си с най-значимите събития в Полша през последните 60 години.

Подхвърлят като марионетка както по време на комунизма, така и в демокрацията

Хелена, Ига, Мая и Рената са четирите дами във "Варшава през нощта", които се срещат в едноименния клуб. В чешкия "Отиваме на море" 10-годишният Томас получава видео камера за рождения си ден и решава да заснеме филм. На финала дори разкрива голяма семейна тайна, която шокира публиката. На същата възраст и Емили в "Тайното общество на Суптаун" от Естония. Нейните родители са обсебени от работата си, затова тя прекарва повечето си време при своя дядо Пийтър. Мари има трима най-добри приятели и заедно те създават тайно общество. Един ден градът им е атакуван от мистериозна отрова, която превръща възрастните хора в деца.

"Твоя съм" е разказ за живота на самотна майка в известния с високия си стандарт Осло. Мина е скарана с норвежко-пакистанското си семейство и отглежда сама 6-годишния си син Феликс. Един ден тя среща Яспер - млад швед, който си изкарва хляба като режисьор и се влюбва до уши в него.

"Целуни ме, бе, дебил" е за група тийнейджъри, които
се заемат с амбициозната задача да поставят и изиграят пиеса от известен автор. За ръководител на процеса наемат прочут актьор, който в този момент преживява криза на средната възраст. Решението му да повери главната роля на един местен герой ще превърне колективната работа в истински ад. Във "Виктория" участват поредният отличник от уникалната кинодинастия Скарсгаард - Бил. Филмът е трагичната любов между Виктория и Йоханес. Тя е дъщерята на богат земевладелец, а той е синът на беден мелничар. Въпреки силната страст между двамата, бащата на Виктория я принуждава да остави Йоханес и да се омъжи за заможния Ото. В "Цветя" от Испания Ане започва да получава цветя без картичка от подател. Колкото и да опитва да разбере от кого са, тя не успява. Случайно трагично събитие показва кой е той. В "Миниатюрният остров" Хуан и Педро от отдел "Убийства" в Мадрид са идеологически противници. Те трябва да се преместят в забравените от хората блата на Гвадалквивер, за да разследват изчезването и жестокото убийство на две тийнейджърки по време на местния празник. И ченгетата преодоляват разногласията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай