БГ поет почина от Ковид-19 в САЩ

Скръбната вест съобщи неговият приятел и колега Румен Леонидов

БГ поет почина от Ковид-19 в САЩ | StandartNews.com

Изтъкнатият съвременен български поет Георги Белев е починал от коронавирус в САЩ. Скръбната вест съобщи във Фейсбук неговият приятел и колега Румен Леонидов, който публикува и няколко стихотворения на покойния писател в негова чест.

Георги Белев е роден в Кюстендил на 4 май 1945-а. Израства и учи в София. През 1969-а се дипломира като радиоинженер. За кратко работи като проектант в „Транспроект“. Работил е като редактор на „Орбит“ (1971 – 1973), „Литературен фронт“ (1974 – 1982) и издателство „Народна култура“ (1983 – 1989). От 1990-а живее в Бостън. През 1993-а взема магистърска степен по сравнителна поетика от Бостънския университет.

Георги Белев има седем стихосбирки като последната му - Умерена облачност“ е издадена в Пловдив от ИК „Жанет 45“ през 2012-а. Като преводач първо се изявява в България, превеждайки американски поети. Публикува две книги с избрани стихотворения от съвременните американски поети Робърт Блай (1986) и Голуей Кинел (1989). След като емигрира е инициатор за издаването на може би най-хвалената антология с българска поезия в САЩ – антологията „Глина и звезда: съвременни български поети“ (1992), подготвена заедно с Lisa Sapinkopf. Антологията е издадена в Минеаполис от Milkweed Editions с помощта на престижните фондации Witter Bynner и Wheatland и спечелва наградата на Асоциацията на американските преводачи.

Стихотворения от Георги Белев са се появявали в известните списания Poetry, Boston Review, The Paris Review, Artful Dodge, Nimrod, Boulevard, Partisan Review, Mid American Review, Crab Creek Review, Paintbrush, Harvard Review, North Atlantic Review, Webster Review, The Hollins Critic, International Quarterly, Visions International, Delos, The Pensilvania Review, Southern Humanities Review.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай