БГ куратори и бизнесмени се разписаха в Бахрейн

Четвъртото издание на Аrt BAB събра в столицата Манама 16 галерии от 15 страни, принцеси и шейхове

БГ куратори и бизнесмени се разписаха в Бахрейн | StandartNews.com

Четвъртото издание на Аrt BAB – вече прочутото изложение за съвременно изкуство в Бахрейн – събра в столицата Манама 16 галерии от 15 страни от Запада и Изтока. Артефактите бяха показани в една от най-изисканите зали в павилион за тематични събития. Грандиозната изложба по традиция се провежда под егидата и покровителството на династията и под личния патронаж на Нейно височество принцеса Сабеека Бинт Ибрахим Ал Халифа – дъщерята на краля на Бахрейн, която е президент и на  Върховния съвет на жените. Публиката видя творби на над 100 артисти от различни жанрове – от графики до инсталации, от живопис до виртуална реалност и произведения на най-актуалните технологии. Селекционери на  Аrt BAB са топ спецове от цял свят, между които са директори на водещи  музеи в Ню Йорк, Москва, Лондон, Париж... Между тях е и Снежана Кръстева – куратор на прочутия „Гараж“ в руската столица. Пловдивчанката е от най-респектиращите имена в гилдията – ръководила е мащабни авангардни проекти в Пекин, Токио, Лондон.  Art agency на Стефан Стоянов, чиято експертиза от десетилетия е високо уважавана от двете страни на океана, представи в Манама натюрморта „Цветя за теб“ на Зураб Церетели. Българинът е главният куратор на експозициите, които световноизвестният художник прави на три континента за своята 75-годишнина. Стоянов обаче представя и шейх Рашид ал Халифа от монархическия двор – един от най-нашумелите художници не само на Изтока, който повече от 40 години гастролира с изложби в Европа, Близкия Изток, Азия и Щатите. Монархът, който е почетен президент на Дружеството на изкуствата в Бахрейн, откри Аrt BAB заедно с министърката на културата. Шейхът е близък с фамилията на Симеон Сакскобургготски, членува в една и съща организация, „Кралски мостове“, заедно Мириам, майката на княз Борис  Търновски.          
Сред най-впечатляващите живописни платна беше „И в края“ на Лулва Ал Халифа, която гостува в Лондон, Париж, Ню Йорк, Маями, Аман, Делхи, Мумбай. „Тя споделя, че е самоука, но ако артистът е воден от своята страст към изкуството, това е напълно достатъчно“, коментира бизнесдамата Мирела Ненчова (на снимката), президент на SSG, която беше сред вип гостите на  Аrt BAB заедно с Тони Арнаудов. Двамата се вписаха в отбраното общество на Василий Церетели – изпълнителен директор на московския музей за модерно изкуство, Франсоа Белфор – генерален мениджър на парижкото биенале, един от предишните шефове в Центъра „Помпиду“ и още дузина дами и господа Европа и Щатите. 
„Бахрейн е изумително място. Там сега навсякъде правят изкуство. Превръщат в галерии стари къщи с интересна архитектура. Да се насладят на работите на  Аrt BAB дойдоха както членовете на кралската фамилия, така и съвсем обикновени зрители.  Шейховете се стремят да обединяват артистите, а творците със синя кръв излагат наред със  средностатистическите си колеги. Границите са премахнати в тази държава с една от най-стабилните икономики в света. Неслучайно темата на четвъртото издание беше „Наследство“, добавя Мирела Ненчова.  

     Инсталация на шейх Рашид Ал Халифа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Известният на три континента арт експерт Стефан Стоянов е куратор на изложбите из цял свят        на Зураб Церетели и шейх Рашид Ал Халифа   

 

Уважаваната в Близкия Изток, Европа и САЩ художничка Лулва Ал Халифа на Art BAB 2019 

    

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай