Берлинале – емблема на волния и независим дух

Политическите проблеми на света са във фокуса на 74-то издание на прочутия кинофестивал

Берлинале – емблема на волния и независим дух | StandartNews.com

Гергана Фъркова, от Берлин специално за „Стандарт“

Един от трите най-авторитетни кинофестиви в света - Берлинале, за пореден път защити имиджа си на най-политически ангажирания тематичен форум, давайки трибуна на общите настроения и страхове, завладели Европа и целия свят. Още от създаването си фестивалът отстоява на екрана свободомислиетo и демокрацията. Берлинале винаги е бил емблема на волния и независим дух. Той намери израз и на червения килим във вечерта на откриването, където и тази година имаше ярки политически акции и изявления в защита на демокрацията. Ръководството на фестивала използва бляскавата галавечер, за да отправи призив срещу десния екстремизъм и омразата срещу различните. Беше припомнен зловещият атентат преди пет години, когато в навечерието на фестивала радикален ксенофоб застреля девет чужденци, сред които и българин, работещ като барман в град от провинция Хесен.

В навечерието на фестивала неговото ръководство разпространи специално обръщение, в което изпъкваше категоричната декларация: „Берлинале има много място за диалог между хората и изкуството. Но в него няма място за омраза. Омразата не е в списъка с гостите.“ На галата, разбира се, присъстваха много артисти и личности от германския културен и политически елит.

Откриването на най-голямото киносъбитие в навечерието на Оскарите мина под знака най-актуалните политически събития, които разтърсват света и намират отражение в голяма част от филмите. Сред главните акценти на фестивала са тематики, свързани с Иран, Украйна, Близкия Изток и Африка, но и с някои от основните проблеми на съвременните общества: разнообразни форми на дискриминация, принудителна миграция, ограничаване на свободата на изразяване.

74-то издание на Берлинале беше открито с екранизация на „Малки неща като тези" на белгийския режисьор Тим Милантс, който доведе в Берлин нашумялата звезда от "Опенхаймер" актьорът Килиан Мърфи и актрисата Емили Уотсън. Това беше световната премиера на филма, който ще се бори за „Златна мечта“ заедно с още 19 заглавия. Лентата разказва за насилието над малолетни момичета в специални изправителни пансиони, организирани от католическата църква в Ирландия в продължение на няколко века. Героят на Килиан Мърфи е доставчик на въглища, който успява да преодолее страха и еснафското бездушие в малкото градче и спасява едно от момичетата. 

Още от първите дни фестивалът събужда очаквания за интересни кинопремиери и разнообразие. Тук вече пристигнаха много звезди. Сред необичайните събития на високо равнище са бляскавият благотворителен форум „Cinema for peace”, чието лице е Шарън Стоун, а сред ораторите е и папа Франциск. Владимир Зеленски има срещи с канцлера Олаф Шолц. Украинският президент пристигна за конференцията за глобалната сигурност в Мюнхен.

В рамките на 74-то Берлинале в секцията за изгряващи звезди на европейското кино ще бъде представена и младата българска актриса Маргарита Стойкова, изпълняваща главната роля в един от най-успешните родни филми през минала година – „Диада“ на режисьорката Яна Титова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай