Бергман и блус навръх Нова година

Три от столичните трупи закриват 2019-а с драма, мюзикъл и комедия

Бергман и блус навръх Нова година | StandartNews.com

Театърът на армията закрива 2019-а на 30 декември със „След репетицията“ на камерната си сцена „Миракъл“. Валентин Ганев е режисьор на драмата, в която световноизвестният Ингмар Бергман изповядва своята маниакална отдаденост на сцената. Преводът е на покойната Васа Ганчева, която познаваше брилянтно  творчеството на шведския класик. В ролите са Веселин Ранков, Стефка Янорова и Гергана Плетньова. „Това е пиесата, която представя моя откровен опит да бъда откровен", казва самият Бергман. А  критиката открива в нея любовна изповед – „театър за театъра”. Актьорите играят актьори, а техните превъплъщения, страсти и илюзии се лутат между живота в реалността и живота под прожекторите. Валентин Ганев пък споделя: "Репетицията е повторение, проба, търсене, лутане, откриване, фантазия, бълнуване, страст, пот, смях, радост и мъка... – Живот. Какво идва след репетициите? Представление. Ако погледнем на човешкия живот като на репетиция, след нея настава голямото представяне пред безкрая или по-нататък...

Къде е това след края на безкрая?“. Защото – въпреки че историята е за режисьор и две актриси – за самия Бергман и две от жените в кариерата му – няма как да се опишат емоциите на Артиста. Как да обрисуваш тънката граница между реалността, съня, спомена, мечтата? Дали днешната любов не е просто носталгичен опит да преживеем отново отминалата? Имало ли е любов, или е било само роля?

В „Зад канала“ поставят календарната удивителна с тоталния си хит „Ритъм енд блус“ – мюзикъла на покойния Румен Цонев. Публиката ще аплодира страхотните изпълнения на Христо Мутафчиев, Филип Аврамов, Стоян Младенов, Петър Калчев, Стела Ганчева, Албена Михова, Йорданка Илова, Симеон Бончев, Христина Пипова, Жени Александрова-Лечева. Над 10 години и над 200 представления – това е биографията на изключителното зрелище, донесло „Аскеер“ на Румен Цонев. Какъв ли щеше да бъде животът, ако беше изграден от музика? „Ритъм енд блус“ е спектакъл, който ни разкрива, че музиката живее.

В „Сълза и смях“ за 30 декември е планиран само смях – с комедията от Артур Нюфийлд „Изневери в повече“, която пресъздава живота на две съседски семейства, забъркали се в куп абсурдни ситуации заради любов и няколко извънбрачни връзки. Всеки лъже всеки и никой не си признава. Любовниците скачат от единия на другия балкон на 11-ия етаж. Режисьор е Емил Марков, овациите са за Христо Гърбов, Албена Михова, Евгени Будинов, Александър Димов, Стела Ганчева, Веселин Плачков. Истинска булевардна еуфория, в която дозата добродетели трудно може да се коментира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай