Бавария се влюби в Софийската опера

Бавария се влюби в Софийската опера | StandartNews.com

"Пръстенът на нибелунга" събра 4000 вагнерианци от четири континента във Фюсен

Бавария се влюби окончателно и вероятно за дълго в Софийската опера. "Залезът на боговете", последната част от "Пръстенът на нибелунга", бе изпратена в четвъртък вечер с шумни овации във Фестшпилхаус във Фюсен. След внезапно излелия се дъжд над прекрасното градче, в небето се появи двойна дъга. "Духовете на Вагнер и Лудвиг Втори ви приветстват и изпращат - явно са доволни от четирите спектакъла", коментира разгорещена дама от Англия. Тя беше само една от многото меломани, които аплодираха солистите и екипа на националната трупа, качил се да получи заслуженото признание.

Режисьорът на внушителния проект Пламен Карталов, оркестърът, художникът Николай Панайотов, маестрото на мултимедията Георги Христов и останалите приеха сериозна доза възхищение. След това вагнерианците, дошли от четири континента, останаха да разговарят за любимия си композитор и неговите творения. Кметът на Фюсен Пол Якоб беше категоричен - Софийската опера догодина отново ще бъде в епицентъра на баварския фестивал с различни хитове от репертоара си. Поне 4000 вагнерианци през последната седмица се събраха тук, за да се наслаждават на изкуството, предложено от българските артисти.

А подобни цифри никак не са за пренебрегване от местната икономика.
Всъщност че София ще даде своя принос към туризма на Бавария става ясно още в началото на годината. На 9 февруари стартира продажбата на билетите. Междувременно Вера Петрова и Христина Станева, заместничките на шефа на трупата Пламен Карталов, започват да запазват хотели за повече от 250 човека, участващи в гастрола. И се оказва, че за отрицателно време четири- и петзвездните оазиси на лукса вече са ангажирани от вагнерианците, разбрали за гостуването на "Пръстена". "Всъщност изключителният интерес започна още през миналата есен - на презентация в Берлин", уточнява Вера.

След като се разчува за акцията, дирижирана от Пламен Карталов, мастити бизнес компании обявяват подкрепата си.
Академикът и двете дами уточняват логистиката и те се отправят към Европа, за да изпипат детайлите. Вера и Христина преминават по всички маршрути - от Словения, откъдето операта тръгна с "Тристан и Изолда", до Фюсен - арената на "Нибелунга". "Трябваше да разберем какво време ни е необходимо, за да стигнем от място до място с автобусите, които ни предоставиха от "Албена". И за колко часове театър майсторите щяха да разтоварят декорите от 13-метровите 6 тира, с които ни подкрепиха от "Лидл", разказва за приключенията им Вера.

Магията в подножието на Алгоя

В "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете" Вагнер не само обработва известната сага за смъртта на Зигфрид, но и коментира играта за власт, която оставя след себе си само изстинали сърца. Монументалната творба продължава общо 16 часа. Тя се изпълнява на специфични за Вагнер инструменти - като тенорови и бас туби.
Специалните ефекти Вагнер извлича с вълшебство, използвайки необичайни средства. Като фонов звук за васалския вик на Хаген, например, той кара да бучат грубо ревящи мегафони. За изковаването на рейнското злато музикантите да удрят върху наковални. Така постига непостигната до момента слухова емоционалност.

"Пръстенът" изисква от всеки от нас максимална концентрация и психическа издръжливост", коментира Йорданка Дерилова, за която Брунхилде се превърна в любима роля. За нея и колегите й е предизвикателство да пеят на немски - заради многото съгласни и специфичните гласни. Към всичко това се прибавят и подчертано актьорските умения, които Вагнер изисква от артистите във всеки случай.

Драмата е за него равноправна на музиката. Неслучайно Благовеста Мекки-Цветкова, която влиза в кожата на Ерда, твърди: "Вагнер не е написал нито една нота случайно. Откриваме навсякъде неговите послания и кодове". А режисурата на Пламен Карталов ги овладява отлично. Неговите солисти Мартин Цонев, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Атанас Носиков, Цветана Бандаловска, Георги Киров, Николай Петров, Красимир Динев, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, чудесните рейнски дъщери Елена Маринова, Силвия Тенева и Милена Гюрова бяха изпратени с ръкопляскания като на стадион. И въпреки че всичко се случваше в подножието на планината Алгоя, недалеч от замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау, то звучеше изключително модерно.

"България показа другото си лице пред света", категоричен е академикът. Спектаклите на Софийската опера във Фюсен са увертюра към културната програма на българското председателство на ЕС, каза арт министърът Вежди Рашидов, който пристигна в Бавария специално за гастрола. Държавният секретар на баварското министерство на енергетиката и медиите Йозеф Пширер пък остана толкова възхитен от "Нибелунга", че още през октомври ще доведе в България голяма бизнес делегация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай