"Бартер" взриви Варна

"Бартер" взриви Варна | StandartNews.com

Татяна Лолова играе незряща в лентата, снимана в Аспарухово

Филмът на Атанас Киряков вече е фаворит за награди на "Любовта е лудост"

Новият филм "Бартер", сниман на плажа в рибарското селище "Карантината" в Аспарухово, буквално взриви публиката в препълнената зала на Фестивалния и конгресен център във Варна. За това ще бъде завъртян отново в неделя. Лентата участва в конкурсната програма на "Любовта е лудост" и отсега всички предричат, че ще грабне наградите на журито, след като заслужи толкова много любов от зрителите и похвали от кинокритиците.

"Бартер" е продължение на документалния филм "Омагьосан от морето" на режисьора Атанас Киряков, който е варненец. "От 30 години наблюдавам живота на рибарите, тяхната тежка борба за оцеляване", сподели Киряков. Когато решил да продължи разказа си за тях в "Бартер", извикал един по един актьорите и им казал: "Моля ви да не говорите като на театър или в лош български филм, а да говорите като приятели". Екипът е блестящ - начело с незаменимата Татяна Лолова в ролята на незрящата Флора. Аплаузите за нея избухваха няколко пъти по време на прожекцията. "Харесвам всички творби, в които участвам. Никой няма да чуе от мен лоша дума за филм, в който съм вложила душа и сърце", беше категорична Лолова. На фокус е животът на рибаря Хиндо - на бартер, като на повечето българи. "Винаги става въпрос за услуга - дали ще е към Господ, дали ще е към някой друг. Това е положението, това е бартер", откровен е героят на Филип Аврамов, когото Лолова нарече свой любим актьор. Историята е по действителен случай - за рибарското селище, което багерите искат да захапят и да сринат, защото бараките му пречат на гледката към морето откъм новостроящия се хотел. Темата е позната до болка във Варна. Не липсват и мутри, охранители, бизнес интереси и отмъщения по бандитски.

С образа на болното дете на Хиндо блестящо се справи малкият Антонио Николов, пред камерите са още Марта Вачкова, Койна Русева, Юлияна Чернева. А през цялото време като провидение или прозрение в съдбата на рибарите е безмълвният Васил Димитров.

"Тъжното е, че Атанас Киряков толкова дълго се е занимавал само с документално кино", коментира критикът Атанас Свиленов. "В 95 процента от моите филми винаги присъстват хората, които са били ощетени и притиснати", каза Киряков. Той смята, че може да се направи продължение и на "Бартер", в което рибарското селище не оцелява под мутренския натиск. Оптимистичното е, че на последната си сесия Общинския съвет на Варна прие да се кандидатства с европроект за изграждане на рибарско селище и пристанище в "Карантината". Идеята е да се запази основният и древен поминък край морето, да се възстановят рибарските занаяти и да стане мястото удобно и хубаво за живеене и атрактивно за туристите.
Филмът "Бартер" е заснет само за 19 дни. Сценарият е и на Юрий Дачев, музиката е на Теодосий Спасов, оператор е Иван Тонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай