Банов обеща заплати на общински и държавни артисти

За самонаетите творци ще се търсят други методи на подпомагане, каза министърът

Банов обеща заплати на общински и държавни артисти | StandartNews.com

Актьорите, които са наети на държавна и общинска работа,  могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения, увери министърът на културата Боил Банов в интервю за бТВ. 

За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период, обясни Банов.

Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени. Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи, заяви министърът.  

„Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат“, коментира той.

След извънредното положение ще се премине от делегиран към директен бюджет. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка, отбеляза още Боил Банов.

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. Те могат да ползват от други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева. Търсим и други механизми през министерството на културата, посочи Банов.

Той съобщи, че предстои онлайн заседание на всички министри на културата в Европа, за да споделят своите практики, има и няколко мерки, които се обсъждат.

„Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти“, отбеляза министърът на културата Боил Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай