Българин с роля в кандидат за "Оскар"

Българин с роля в кандидат за "Оскар" | StandartNews.com

Георги Николов влезе в "Теория на всичко", след като през годините снима с Брус Уилис, Джъд Лоу и Антъни Хопкинс

В нашумелия филм за живота на Стивън Хокинг "Теория на всичко" нашенецът Георги Николов или Georg Nikoloff, както е по афишите, влиза в ролята на професора по физика Исаак Халатников. За образа на близкия приятел - както в живота, така и в сценария - на един от най-великите умове на съвремието, го наема режисьорът Джеймс Марш. Той е носител на "Оскар" за документалния филм Man on Wire ("Човек на въже"). Когато Хокинг за първи път изнася лекция в Кеймбридж за черните дупки и произхода на Вселената, среща сериозна съпротива. Но именно професор Халатников защитава Стивън, давайки път на идеите му. "Теория на всичко" бе номиниран за четири златни глобуса, но получи само един - за Еди Редмейн като Хокинг. Преди ден обаче се сдоби с номинация за "Оскар" за най-добра лента. Премиерата у нас e на 30 януари.

Неотдавна по родните екрани мина "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по бестселъра на Юнас Юнасон. В невероятно смешната история Георги отново играе руски учен физик. Той е професор Попов, натоварен от Сталин да създаде руската атомна бомба. След като търси помощ от Айнщайн и други западни физици, накрая ученият отвлича главния герой Алан (Робърт Густафсон) с руска подводница и го води в Кремъл на среща със Сталин. Но вместо врагове, Алан и Попов стават приятели. И докато подават фалшива информация до ЦРУ и КГБ за противниците им,

обръщат стаканчиките с водка

Месец след премиерата си в Стокхолм "Старецът" надхвърли само в САЩ приходи от 500 милиона. Скоро пък излезе и новият филм на Кевин Макдоналд "Черно море", в който българинът е редом до Джъд Лоу, Джоди Уитакър и Бен Менделсон.
Роденият в Ямбол актьор е слабо познат у нас, защото развива кариера изцяло в чужбина. През преломната 1990 година той заминава за Австрия, преследвайки детската си мечта да играе на сцената. Преди това изкарва един семестър информатика в Софийския университет, но вижда, че не му е по сърце и хваща влака към вуйчо си във Франкфурт. След седмица на връщане слиза в Залцбург. Успява да излъже полицаите, които следят за емигранти с автомати и кучета, като проявява артистичния си талант. Георги се присъединява към британска група и започва да говори английски, все едно е един от тях. После дочаква влака за Виена. В следващите пет години работи какво ли не в австрийската столица. Мие чинии в сръбска кръчма срещу храна, поти се по строежи. Като понапредва с езика, става детегледач, а вечер - сервитьор. Докато кандидатства и го приемат в тамошната академия за актьорско майсторство и режисура "Макс Райнхрд". Там от 1200 кандидати всяка година приетите късметлии са само 7. От журито го харесва професор Клаус Мария Брандауер - мегазвездата от "Мефисто" на Ищван Сабо. Георги започва денем да учи, нощем да бърка коктейли по баровете, за да се издържа. При завършването на всеки випуск, на лов за таланти идват директорите на всички големи трупи. Георги играе в пиеса на Шилер и впечатлява дотолкова директора на Народния театър във Виена, че му предлагат договор.

За три години участва в 18 постановки

През следващите няколко години Николов решава да опита късмета си в Лондон. Столицата на Острова го запленява неудържимо, след като докато още е на щат във Виена, отива на кастинг в "Пианистът" на Роман Полански. Не го вземат, а в същия момент от Народния му предлагат договор за 5 години. Въпреки това Георги отпрашва за Англия. И пак започва отначало - общ работник по строежи. Когато проговаря добре английски, намира агент и започва да получава малки роли в късометражни филми и телевизионни сериали.

Някъде по това време Георги се влюбва на салса танци в ирландската адвокатка Катрин Мъри и вече са заедно повече от 12 години. Днес 45-годишният ямболец, освен немски и английски, говори без проблеми руски, сръбски, хърватски, полски. Затова често го наемат за роли на агенти от Източния блок.

През 2011-та името на българина, вече като Георг Николоф, се появява в каста на "Х-мен: Първа класа". Той играе бащата на професор Магнито, в чиято роля е Майкъл Фасбендър.

Следва участие в "Бесни Страшни Пенсии 2"

през 2013-та, където Николоф е до Брус Уилис и Джон Малкович. Той е руски професор, а в караваната на Антъни Хопкинс учат заедно съвместния диалог. Той е агентът от КГБ Жуков във военния сериал "Сянката на войната". В биографията на актьора е вписан и холивудският екшън "Джак Райън: Теория на хаоса". В лентата, в която участва и Алекс, по-малкият син на Стоян Алексиев, Георги си партнира с Кенет Брана и Кийра Найтли. Николов споделя, че веднъж екипът наблюдава с респект Крис Пайн, който играе главната роля - как пресича цялата снимачна площадка само, за да се ръкува с него.
С Кенет Брана нашенецът се среща не за първи път. Преди това получава роля в знаменития сериал на BBC "Валандер", режисиран от британеца, който се превъплъщава в образа на главния персонаж - детектива. Най-новият филм, в който българинът се снима, е "The Rise of the Krays". Ще излезе през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай