Балетът „Копелия" отново на сцената на Софийската опера и балет

Балетът „Копелия" отново на сцената на Софийската опера и балет | StandartNews.com

София. Балетът „Копелия" ще се играе отново, след две годишно отсъствие, на 27 и 28 февруари, от 19 ч., на сцената на Софийската опера и балет. Възстановката е дело на легендарния балетист и хореограф - Бисер Деянов. По препоръка на директорката на балета в Операта - Сара-Нора, Боряна Петрова ще направи дебют с ролята на Копелия. Наскоро тя чудесно се справи с ролята на Маша в „Лешникотрошачката".

 


През месец февруари, т.г. Бисер Деянов започна репетиции на „Копелия" с балетната трупа на Софийската опера. Хореографията е на известния балетист. За работата си над „Копелия", Деянов казва: „В Операта танцуват моята постановка, която не е играна два сезона. Стремя си при всяко докосване до хореографията да запазя духа на приказката - тя да бъде не само за малки, но и за големи. Против осъвременяването съм на класическите балети. За мен балетът е не само танц, но и театър. Радвам се, че всички от трупата на нашия балет са и добри актьори. Прекрасната музика на Лео Делиб обединява сполучливо класическите и характерните танци на различни националности. Сякаш самият композитор, още по негово време, по един символичен начин прогнозира обединението на нациите в Европа. Постановката на „Копелия", благодарение на нашия балет, е едно великолепно бижу. Бижу, което трябва да се поддържа".

 


Музиката на балетът „Копелия, или момичето с емайловите очи" е дело на френският композитор Лео Делиб (1836–1891 г.). Премиерата има голям успех и е на сцената на парижката „Гранд опера", на 25 май 1870 г. От тази дата до ден днешен „Копелия" неизменно присъства в репертоара на балетните трупи по цял свят.

 


У нас „Копелия" е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа„ Копелия" е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов - кметът.
Декорите на спектакълът „Копелия" от 1928 г. са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

 


Кой е Анастас Петров?

 


Анастас Дачев Петров е балетист и балетмайстор, един от основоположниците на българския балет. Той работи в Софийската опера от 1927 г. до 1961 г. Постановката му „Копелия" е първата цялостно професионално изработена творба. През 1927 г. Маестрото основава балетна школа в България, в която подготвя много изтъкнати балетни артисти - Лили Берон, Асен Гаврилов, Нина Кираджиева, Люба Колчакова и др. Пръв тълкувател е на образите на Принц Зигфрид в „Лебедово езеро" от Пьотр Чайковски, Франц в „Копелия" от Лео Делиб, Змея в „Змей и Яна" от Христо Манолов и др. През 1977 г. Получава Хердерова награда.

 


Своето танцово обучение Анастас Петров започва в школата на Евгения Едуардова в Берлин през 1922 г. Година по-късно той става и неин асистент, като същевременно започва работа и в състава на Щатсопера. Между 1925 и 1927 г. Петров е сред избранниците на известния балетмайстор Макс Терпис, който му поверява постановки. По-късно балетистът се завръща се в България с желание да намери благодатна почва за изява на натрупания си опит и придобити знания. Не случайно наскоро след назначението му в Народния театър във вестник „La Bulgarie" излиза бележка, в която се казва:
„Новият балетмайстор си е поставил задача да оформи балерини, достатъчно добре подготвени, за да може впоследствие да бъде реализирана далечната цел - представянето на пантомима на сцената на Народната опера... Противник на строгостта на школите и доктрините, Петров се стреми да обедини майсторството на руския класицизъм със силното, наситено изражение на немския балет..."

 


Очакванията и на критика, и на публика за „Копелия" са напълно удовлетворени. В „La Bulgarie" излизат и първите ласкави отзиви:
„На сцената на Народната опера се постави пантомимата „Копелия". Изпълнението за общо учудване бе задоволително, като знаем условията, при които се развива нашето балетно изкуство... Г-н Петров даде много интересни и хубави танци, неговото гъвкаво тяло бе извънредно изразително във всички свои жестове, скокове и танцови фигури... Вън от това, окото на балетмайстора следеше всички останали групови танци и сола и ние виждахме навсякъде неговата неуморна, системна работа..."
През следващите десетилетия „ Копелия" се изнася многократно от нашата балетна трупа. Последната постановка, по хореография на Бисер Деянов, е по повод 80-годишнината на българския балет през 2008 г., в „Софийската опера и балет".

 


На 25 февруари, 2011 г. колективът на Операта чества 40-годишната творческа дейност на майстора на балетното изкуство, Бисер Деянов. За него танцуваха колегите му Веса Тонова, Александър Александров, Ясен Вълчанов, Марта Петкова. Диригент беше покойният вече Цанко Делибозов.
27.02.2014 19:00
Участват: Боряна Петрова, Александър Александров, Росен Канев, Вихра Маджарова Диригент БОРИС СПАСОВ
28.02.2014 19:00
Участват: Боряна Петрова, Александър Александров, Росен Канев, Вихра Маджарова Диригент БОРИС СПАСОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай