Авторът на "Песента на пророка" спечели наградата "Букър"

За първи път беше включен в краткия списък

Авторът на "Песента на пророка" спечели наградата "Букър" | StandartNews.com

Ирландският писател Пол Линч спечели престижната награда "Букър" за романа си "Песента на пророка" на церемония в Лондон в неделя вечерта, съобщават световните осведомителни агенции.

Президентът на журито Еси Едигян определи романа като "разтърсващ и истинен", "улавящ социалните и политически страхове на нашето съвремие".

Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи престижното литературно отличие за петия си роман - мрачен и разтърсващ разказ за живота на майка, бореща се да защити семейството си в една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война.

"Тази книга не беше лесна за написване. Рационалната част от мен смяташе, че с написването й ще обрека кариерата си на провал, но все пак трябваше да я довърша", каза Пол Линч след победата си, споделяйки и "огромното си удоволствие от завръщането на литературния приз в Ирландия".

Пол Линч отчасти пише "клаустрофобичния" роман "Песента на пророка" по време на локдауна заради пандемията от КОВИД-19.

Писателят каза на пресконференция, че обезпокоителната идея за полицейски час и появата на вирус го е осенила още преди това, така че за него е било много странно да я види да се случва в реалния живот. 

Романът му разказва как животът на Айлиш Стак, майка на четири деца, която пребивава в Дъблин за неопределено време, се преобръща наопаки, когато съпругът й, издирван от новата тайна полиция, изчезва. След случилото се жената се опитва да запази единството на семейството си, докато навсякъде около нея страната й поема по пътя на тиранията.

       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай