Анимацията "Сляпата Вайша" се бори за приз в Торонто

Анимацията "Сляпата Вайша" се бори за приз в Торонто | StandartNews.com

​Анимацията "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов е селектирана в състезателната програма на 41-вия международен филмов фестивал в Торонто. Един от най-престижните кинофоруми в света ще се състои между 8 и 18 септември.

Късометражната творба на Ушев е продукция на Канада, където той работи от години в Националния филмов борд, и Франция. Лентата разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото. Само за няколко месеца след премиерата си през февруари на "Берлинале", „Сляпата Вайша" стана носител на две награди от най-големия филмов фестивал за анимационни филми в света в Анеси, Франция. Там творбата на Теодор получи приза на журито и отличието на детското жури. А през юли Ушев спечели „Сребърен Пегас" на фестивала „Аниматор" в Познан, и две награди в Италия –​на филмовите фестивали в Джиофони и Пергола. Филмът вече е показан в над 20 държави в Европа, Австралия и Азия. До края на годината престоят прожекции в Япония, Нова Занландия, Южна Америка и тур в Съединените американски щати през септември. В България анимацията беше показана през март на "София филм фест" и ще я видим отново на Световния фестивал на анимационния филм във Варна през септември.

​ 41-вото издание на Торонто филм фест ще бъде открито с римейк на класическия уестърн "Великолепната седморка" на Антоан Фукуа, с участието на Дензъл Уошингтън и Итън Хоук. Сред останалите ленти са трилъра "Сноудън" на Оливър Стоун, драмите "Кърви за това" и музикалната "Ла Ла Ленд" с Райън Гослинг и Ема Стоун.

Често премиерните ленти на фестивала са сред претендентите за "Оскар", какъвто беше и случаят с последния победител на Академията „Спотлайт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай