Андреа Бочели: Вярвайте в Коледа

Великият тенор пее в Парма

Андреа Бочели: Вярвайте в Коледа | StandartNews.com

Андреа Бочели след часове започва своя ексклузивен глобален лайв стрийм концерт с билети – „Believe in Christmas”, който ще се излъчи на живо от оперната зала Teatro Regio di Parma в Парма. Изключителното празнично събитие включва вълнуващи арии и песни на великия тенор, който ще получи подкрепа от други музиканти и специални гости. За спектакъла Бочели се доверява на креативния директор Франко Драгоне, познат от впечатляващите си проекти с Цирк дю Солей, с когото маестрото подготвя магическа програма за начало на празничния сезон.

Новият албум на Бочели „Believe” и новината за коледния му концерт идват след „Музика за надежда“ – това беше мотото на изпълненията му в абсолютно празната катедрала в Милано на католическия Великден, стриймвани само през първите 24 часа от над 28 милиона души, чупейки рекорда за лайвстрийм с най-голяма аудитория в историята на YouTube. Неотдавна Бочели извиси глас пред още една грандиозна катедрала – в сицилианския град Ното заедно с хора и оркестъра на операта „Масимо Белини“ в Катания. И изпълненията му отново бяха посветени на единствено възможната кауза в момента – обединението в името на общото бъдеще.     

В албума звучи „Gratia Plena“ – финалната песен от новия филм “Фатима” на Марко Понтекорво за шестте чудодейни появявания на Дева Мария в малкия португалски град и посланията, които Божията майка отправя към неразумното човечество. Неслучайно самият Бочели казва, че създава “Believe”, мотивиран от вечните си теми: вярата, надеждата и милосърдието. Силен акцент в албума е участието на най-награждаваната певица в историята на наградите „Грами“, Алисън Краус, която изпълнява с Бочели “Amazing Grace”. В колекцията са още красиви песни -  “Hallelujah” и “You’ll Never Walk Alone”. Едно от скритите съкровища в “Believe” е „Fratello sole sorella luna (Dolce è Sentire)“ – песента от филма на Франко Дзефирели за Свети Франциск „Братко Слънце, сестро Луна“. Бочели вярва, че музиката помага на душата по начин, който кореспондира с най-фините нюанси в аурата на човечеството, независимо от индивидуалната вяра. 

Съпродуценти на “Believe” са Стивън Меркурио и Хайдн Бендал, издатели са Universal Music Group и Анимато мюзик, от където предоставиха интервюто с Андреа Бочели.  

Маестрото: Да останем разумни и да се молим

- Каква е историята на “Believe”?

- “Believe” със сигурност е много разнообразен албум: включва изпълнения от “Laudate Dominum” на Моцарт до “Mira il tuo popolo” – песен, която се изпълнява и до днес от по-възрастните хора по време на религиозни шествия, на които те се молят със свещ в ръка. Посланието му е да не спираш в стремежа си към най-доброто състояние на духа. Включва обичани в цял свят композиции на Моцарт, Шуберт, Бизе, както и мои оригинални авторски произведения. Написах аранжимента на “Ave Maria” по време на изолацията и съм много свързан с тази песен. Мой е и аранжиментът на “Padre Nostro”, който създадох преди много години. Албумът включва и песни, които са част от религиозни традиции. Избрах ги, защото са изключително красиви и вдъхновяващи.

- Защо решихте да издадете албума точно сега?

- Сега, повече от всякога, е нужно да сме разумни, да поддържаме духа си, да съхраним топлината в душите си и да се молим. 

- Разкажете ни за дуетите си с Чечелия Сесилия Бартоли - “Pianissimo” и “I Believe”.

- Познавам Чечилия от много време и сме добри приятели. Тя е човек, който уважавам заради душевността й и таланта й. И дойде моментът да се съберем отново и да издадем песните, които започнахме да планираме преди 20 години.

- Какво е да изпълнявате последната творба на Енио Мориконе? 

- Неповторимо е! Написана е от маестрото месец преди да ни напусне. И неслучайно тя звучи като молитва!

- Пяхте на Великден в празната катедрала в Милано...

-  Беше незабравимо преживяване в момент, в който не само моята страна Италия, а целият свят преминаваше през труден и тъжен период. Това е ситуация, която нашето поколение не беше преживявало никога преди и която се надявам да не преживяваме отново. Няма да забравя как стоях там - на онзи площад, в онази катедрала, сам. И чрез музиката отправих моята молитва за света.

- „You’ll Never Walk Alone” е изцяло нова песен. Какво означава тя за вас?

- Красива песен с красиво послание: “You’ll never walk alone” (“Никога няма да вървиш сам”). Винаги я има надеждата, че ще имаме някой до себе си и никога няма да сме сами, дори и само с вярата си в Създателя.

- Разкажете ни повече за “Angele Dei” – как дадохте нов живот на това изключително произведение на Пучини?

- “Angele Dei” се ражда от няколко ноти, намерени в къщата на Пучини в Торе дел Лаго. Авторът на текста решава да напише молитва за нашия ангел-пазител – като в оригиналната молитва Angele Dei. Много обичам Пучини. Много обичам и моя ангел-пазител. За мен беше истинска чест и удоволствие да изпълня това произведение.

- Има ли песни в албума, които носят спомени за детството ви в Тоскана?

- Да, много от тях са свързани с религиозни традиции, които уважавам от дете. Песни, които съм изпълнявал по време на литургии с баба ми, с по-възрастните хора от града. Те ме връщат към младостта, за която обичам да си спомням.

- Кои артисти Ви вдъхновяват днес? 

- Маестро Франко Корели винаги е бил вдъхновяваща фигура в моя живот - като великите оперни певци, с чиято музика израснах. Има и много съвременни талантливи артисти, от които продължавам да черпя вдъхновение за новите си проекти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай