Албино Пити представя модерна живопис в Перник

Албино Пити представя модерна живопис в Перник | StandartNews.com

С изложба, наречена "Така сме" и пърформанс се представи в Перник световно известният италиански художник Албино Пити. Екпозицията му в Градската художествена галерия "Любен Гайдаров" е съвместна с венецуелския фотограф Педро Трибизон, с когото се срещнали по време на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Акцент в експозицията са децата.

Творби на Албино Пити са обходили четири континента в над 500 изложби. Маестрото има половин вековен творчески път и поне 40 достойни ученици. Неговата съпруга Дафина Константинова е свързана съдбовно и емоционално с Перник, защото баща й Константин Константинов е бил сценограф на Пернишкия театър, а нейната майка Рилка Константинова е била актриса от трупата. Самата тя е живяла в града от три месечно бебе до завършване на гимназия.

Артистичният италианец се включи с лекота в репертоара на камерния смесен хор към Двореца на културата в изпълнението на две арии от Верди, а след това показа как светкавично се раждат модернистичните му творби, като обясни, че за да се стигне до експресивното изразяване на емоцията преди това трябва добре да се познават Рембранд и Ван Гог. Заедно с него в рисуването се включиха и деца.

Откриването на изложбата уважиха венецуелският посланик у нас, градското управа и ръководството на Европейския политехнически университет, който отскоро се оглавява от италианци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай