Актьорите треперят, искат среща с министъра на културата

Не може да се действа на принципа "Няма човек, няма проблем", каза Христо Мутафчиев

Актьорите треперят, искат среща с министъра на културата | StandartNews.com

Смятам, че министърът на културата трябва да поиска среща с гилдията, с директори на теарти и със съсловни организации, за да разбере какъв е проблемът. Съгласен съм, че системата е недофинансирана, но не може да се едйства на принципа "Няма човек, няма проблем.".  Има отправен въпрос към мен: "Да започваме ли подписка за искане на оставка?". Това заяви актьорът Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите в България.

Той е категоричен, че тук не става въпрос за политика, а за успокояване и балансиране на сектора.

Мутафчиев коментира думите на проф. Минеков, че през годините са напрупани чудовищни загуби в някои държавни театри и състоянието е ужасяващо. Това води до лавина на загубите. "А решението е чудовищно - да спра тези предприятия". 

Христо Мутафчиев  попита как не се разбра, че актьорите и музикантите не са предприемачи. Мутафчиев не вярва, че ще се закриват театри. Но посочи, че колегите му от театрите в страната са толкова притеснени, че вече обмислят да поискат оставката на министъра на културата.

Театрите не са просто сцени. Те имат постоянни разходи, които трябва да поддържат независимо дали има представления или не. Макар че всяка година се наливаха по 10 млн. отгоре в бюджета на министерството, системата е недофинансирана, посочи Мутафчиев. Публиката беше на 30% и субсидията беше на 3%. Сега, когато е на 50%, тя трябва да се вдигне на 5%.

Препоръчвам министърът да се пребори за повече пари и да проведе срещи с хората, каза още Мутафчиев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай