Новото чудо на Лондон

 Новото чудо на Лондон | StandartNews.com

Бенедикт Къмбербач стана масово известен като Шерлок Холмс, и то година след като друг невероятен актьор - Робърт Дауни-младши - го изигра на големия екран под режисурата на Гай Ричи. Телевизионният детектив обаче се превърна в явление. Любимецът на зрителите е уверен, приятно нахакан, пленително синеок, асексуален, гениално дедуктивен и действащ в съвременния свят. Убийците са невзрачни таксиметрови шофьори, жертвите - банкери, а той все така живее на "Бейкър стрийт" 221, и то с д-р Уотсън - Мартин Фрийман, с когото участват и в трилогията за Билбо Бегинс, където Къмбербач озвучава дракона Смог. За Шерлок на Бенедикт критиката казва, че е брилянтен в това да бъде студен, праволинеен, с лек синдром на Аспергер. Арогантен, модерен супергерой.

Бен е голям почитател на Робърт Дауни, с когото делят ролята на Шерлок. За да стане великият детектив, Къмбербач сваля доста килограми, защото целта му е да покаже такова ниво на интелигентност, което се проявява и във физиката му.

Тези дни Бенедикт предизвика врява и безумство сред почитателите си от цял свят заради нова провокация - Хамлет. Премиерата е в Лондон догодина. Билетите се превърнаха в съкровище, защото са били разграбени за часове.

На онлайн "опашка" вече чакат 30 000 театрали

Между другото както датският принц си говори с останките на шута Йорик, така и Шерлок си има един череп, с когото общува, докато на сцената излиза д-р Уотсън.

Макар по Бенедикт да въздишат немалък брой дами, не е лесно да спечелиш сърцето му. 12 години той живя с Оливия Пулет, с която се познават от студентските години. Тя няма нищо общо с холивудския блясък на тамошните диви. Обикновено и естествено момиче. Затова и до днес Бенедикт казва, че винаги ще я обожава. След нея има кратка връзка с актриса, но от миналата година го раздава ерген, което още повече разпалва женските фантазии.
Високият 1,83 см Бенедикт е замесен от актьорско тесто. Баща му Тимъти Карлтън и майка му Уанда Вентъм са хора от професията - дори играят родителите на Шерлок в тв поредицата.

Бен учи в "Хароу", където се отдава на изобразително изкуство - рисува маслени платна, тренира ръгби и чете пиеси на килограм. След гимназията се оттегля за година и преподава английски в тибетски манастир. Връща се в родината, за да учи драма в университета на Манчестър. После изкарва и два семестъра в Лондонската академия за музика и драматично изкуство. Още не завършил и си взима агент, тъй като талантът му е забелязан от рано. Бен работи в театъра, телевизията, киното и радиото. Всъщност изиграва първата си роля на 13 - Титания, Кралицата на феите в "Сън в лятна нощ".

През 2011 г. печели наградата на The Evening Standard за най-добър актьор заедно с Джони Лий Милър за пиесата "Франкенщайн", режисирана от Дани Бойл. Всяка вечер Къмбербач и Милър разменят помежду си ролите на Чудовището и Виктор Франкенщайн. През април 2012 г. дуото печели и приз "Лоурънс Оливие". Истинският пробив на Бенедикт на голям екран е през 2004-а, когато играе професор Стивън Хокинг, известния учен страдащ от тежко заболяване, в едноименната лента "Хокинг". Предлагат го за БАФТА. През 2010-а вече е Шерлок. През 2011-а участва в номинираните за "Оскар" "Дама, поп, асо, шпионин" и "Боен кон". Като отличителни черти на Бенедикт се смятят богатият му баритонов глас, синьо-зелените очи и острите скули. Обикновено играе високоинтелигентни персонажи с особен поглед. Защото Бенедикт има хетерохомия - ирисите му не са с еднакъв цвят, всеки има различна комбинация от синьо, зелено и златисто. За тембъра му казват, че е като на ягуар, скрит във виолончело. Неслучайно е озвучавал няколко реклами на "Ягуар ленд роувър". Отначало фенките му се наричали "къмбербитчис", ("кучки" на английски), но след неговата намеса се преименували на "CumberCollective". Поставен е под номер 1 в класацията на списание "Емпайър" за 100-те най-секси филмови звезди през 2013-а. А "Тайм" тази година го подреди сред най-влиятелните хора.

Приключения извън екрана не му липсват. По време на снимки в южноафриканската провинция Квазулу-Натал през 2005 г. Къмбербач и двама негови приятели са

отвлечени от местни престъпници

Те го извадили от колата, завързали го и го сложили в багажника на автомобил. Разбойниците отвели племенниците си в безлюден район и ги освободили, без да дават каквито и да било обяснения. След инцидента Къмбербач споделя: "Това ме научи, че идваш на този свят по същия начин, по който си отиваш от него - без помощ от никого. Случката ме накара да искам да живея по начин, който да не бъде обикновен и клиширан."

Бенедикт обича екстремните спортове - скачане с парашут и гмуркане, каране на високоскоростни мотори. Споделя ги с Гари Олдман, с когото става добър приятел на терена на "Дама, поп, асо, шпионин". Бен дарява рисувани от него скици за благотворителност - като истински потомък на достойни мъже. Дядо му Хенри, уважаван член на лондонското висше общество, е участвал в двете световни войни. Прадядо му Хенри Арнолд Къмбербач е бил консул на кралица Виктория в Турция.

За името си Бен коментира: "Къмбербач - звучи като пръдня в банята, нали? Какво пукхаво старо име. Никога не съм могъл да го произнеса в понеделник сутрин. Когато станах актьор, мама не беше сигурна дали трябва да го запазя. Но сега съм поласкан. Има даже такъв глагол -"да къмбербачваш" публиката. Кой знае, до края на годината може да се превърне в псувня! Но е едновременно и лудо, и ласкателно".

Когато Мадона го поканила за роля в "Едуард VIII", той помислил, че ще почетат, ще си поговорят и долетял с мотора си. "Но тя искаше пълна репетиция и така се озовах с костюм и вратовръзка, а тя лично държеше камерата", разказва Бен. Той си пожелава кариера като на Гари Олдман - да влиза в различни характери, от нерваци до старомодни пресонажи.
"Не живея отвъд нуждите си. Наслаждавам се на лукса и привилегията да го имам, когато мога да си го позволя. Но съм много наясно с това, което е разточително. Всеки път, когато съм в бар с момиче, ме снимат. Който има компютър и иска, може да узнае хронологията на моите връзки. Разбрах, че папараците са неизбежно препятствие", вдига рамене Бенедикт.

Преди да стане Шерлок, е Ван Гог в лентата на BBC "Нарисувано в думи". "Холивудският стил никога не ми е бил цел, въпреки че се случва заради някои проекти. Не го търся. Не избягвам. Просто следвам пътя си, правейки най-доброто, на което съм способен, твърди актьорът.

В коментара за външния си вид вкарва и самоирония: "Благословия е да имаш странно лице - между приличащо на видра и нещо, което хората намират за смътно атрактивно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай