Артисти и академици се поклониха пред своите

 Артисти и академици се  поклониха пред своите | StandartNews.com

Министърът на културата остави цветя пред плочите на Валери Петров, Георги Трифонов, Стоян Стоянов-Течи, Христо Калчев, Виктор Пасков, Андрей Баташов... Кметът Йорданка Фандъкова също положи китки пред артисти и хора на науката, които остават в историята на България.


Прочутият художник поведе мощна група от мъже и жени на изкуствата, учени и журналисти, за да им покаже разширената и реконструирана Алея на творците в Централните софийски гробища. Всичко започва, след като става ясно, че големият Николай Хайтов няма къде да бъде погребан. Тогава Вежди е общински съветник и с подкрепата на Антоан Николов и неговата група успява да издейства промяна на гробищното "статукво" - вехтите бараки и бурените да бъдат разчистени с фадрома, за да се освободи пространство, което ще приюти достойните.

"Най-известните хора на духа са тук. Госпожа Фандъкова прояви разбиране и партньорство - както винаги - за да може министерството на културата да получи права и да финансира проекта. Защото всички знаем - моралът започва от тук. Трябва да имаме почит към родовете си, за да имаме право да произнесем и да ползваме думата родина. Иначе сме псевдопатриоти. По-трудно се вижда добре направеното. По-лесно и по-бързо виждаме лошото. То е в новините. Но трябва да сме наясно - над всичко е почитта към паметта, към знаците на времето. Тук са родословните ни дървета. Животът минава оттук - няма защо да изпадаме в категорията "завинаги". Тя не съществува", коментира Вежди.

"Останах възхитена от идеята на Вежди Рашидов - тя е изцяло негова. Освен галериите и музеите, освен ремонтите на театри - всичко, което министерството прави не само в София, но и в цялата страна - тя разкрива отношението към хората. Този пилотен проект беше финансиран изцяло от министерството на културата, а ние искаме да продължим по същия модел. Всеки заслужава уважение - иначе не можем да вървим напред. Поздравявам Вежди за посланието, което той отправи към обществото", беше категорична Йорданка Фандъкова. Кметът добави, че 600 000 лева са предвидени за ремонт на гробищните паркове в столицата.

"През 2010-а Вежди ме покани да проектирам разширяването на Алеята - за да имаме знак като "Пер лашез" в Париж. За да се почувства респектът към сътвореното от интелектуалците на България", сподели архитект Здравец Хайтов.
Шефът на БАН Стефан Воденичаров, колегите му академици Антон Дончев, Светлин Русев и Людмил Стайков, зам.-министърът Боил Банов и зам.-кметът Тодор Чобанов, шефовете на творческите съюзи Христо Мутафчиев, Любен Генов, Ценко Минкин, голямата Нешка Робева, звездата на Народния Валентин Танев, художникът Димитър Грозданов, прочутият фотограф Иво Хаджимишев се поклониха пред своите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай