70 000 пинг понг топки в Народния театър

Френски спектакъл гостува на 5 и 6 април в София

70 000 пинг понг топки в Народния театър | StandartNews.com

70 000 топки за пинг понг ще обсипят голямата сцена на Народния театър в зрелищен визуален спектакъл с френски адрес. „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ на световноизвестните Орелиен Бори и Младен  Материч, продукция на „Компания 111“, гостува на 5 и 6 април, за да даде възможност на българската публика да се докосне до една от най-харесваните съвременни театрални форми. Спектакълът e в хибриден жанр, какъвто рядко може да се види на българска сцена и който трудно може да бъде определен с единствен етикет. Умело съчетание между визуален театър, куклено изкуство, съвременен танц и съвременен цирк, спектакълът работи с жестове, акробатични номера, картини. Премиерата му на софийска сцена е от програмата „Европейски театър“ на Народвия, в чиито рамки вече гостува „Дайлес театър“ Рига с „В самотата на памуковите полета“, „Дойчес театър“ и „Бург театър“ с „Един кон влязъл в бар“ и „Аз, която имам ръце по-невинни“ на Загребското актьорско ателие. 

Любопитното е, че Орелиен Бори създава „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ за фестивал на световноизвестния български режисьор и директор на театъра в Тулуза Галин Стоев . През 2019 г. Галин Стоев организира биенале, на което е представен портрет пейзаж на Орелиен Бори. Именно за този форум той създава „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“, който е вдъхновен от спектакъла „Небесата са далеч и земята също“ на Младен Материч от 1994 г. Самият Бори е автор на повече от 20 спектакъла, сред които и три опери. Визуалното му изкуство е от театралния тренд, в който работят  Робърт Уилсън, чиито спектакъл „Бурята“ е хит в Народния, и румънския хореограф Андреа Гаврилиу, чиято „Фиеста“ също е в репертоара на театъра. 

Билети за представленията на 5 и 6 април могат да се закупят от касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/spomnyam-si-che-nebesata-sa-dalech-i-zemyata-ssho. Спектакълът е подходящ и за по-младите зрители. Ученици, студенти и пенсионери могат да ползват специална отстъпка за билети, закупени на касите, като за тях цената на пропуските е 15 лв. След представлението на 5 април всички зрители в залата са поканени да останат за разговор с режисьорите Орелиен Бори и Младен Материч, модериран от д-р Мира Тодорова, главен драматург на Народния театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай