400 мига от вековете на Главната в Пловдив

400 мига от вековете на Главната в Пловдив | StandartNews.com

До 9 ноември могат да се видят уникални кадри от Държавния архив

Главната улица в Пловдив се превърна в машина на времето. До 9 ноември жители и гости могат да видят уникални кадри от историята на града.

400 фотоса и богата информация показва върху 20 пана изложбата "Пловдив през годините" на вестник "Марица", историкът Владимир Балчев и Държавният архив, реализирана с подкрепата на общината.

"Всяко от тези места, които показваме, има своята уникална биография. Съхранило е спомена за забележителните личности като Йосиф Шнитер и Пиетро Монтани, Люсиен Шевалас, променили с делата си Пловдив", обяснява авторът на изложбата Владимир Балчев. И дава за пример улица "Иван Вазов", където могат да се видят италианското училище, тютюневият склад на Кудоглу, къщата на италианския търговец Дамазо Такела, консулствата на Холандия, Белгия, Испания, Великобритания, Франция, Френския девически колеж.

"Бих акцентирал върху два периода - тогава, когато Пловдив е румелийската столица, и времето на Първото българско изложение. Това е последният златен период. След това столицата София става абсолютен скъперник към провинцията. До момента, когато около изложението всички погледи са вперени към града под тепетата, на местните власти нищо не им е отказвано. После обаче нещата се променят. Това е повод да оценим направеното - колко много неща са променили, и то с малко пари, обяснява Балчев.

Според него хората могат да открият непознати факти и снимки, запазени в хранилищата на Държавен архив-Пловдив и запечатали паметни места като Централна гара, Военния клуб, Тримонциум, Главната, Халите, Пловдивския панаир, стадионите в града.

Една снимка дава повече знания от цял учебник

Стефан СТОЯНОВ, зам.-кмет в община Пловдив

Специални благодарности на вестник "Марица", че продължава това възрожденско дело в битката за историята на Пловдив. Тази изложба ни връща в едни славни времена - особено след Освобождението, когато градът преживява истинско възраждане. Разраства се, икономическият елит започва да инвестира тук. Разказаното в изложбата е важно. Пловдив с хилядолетната си история е променил качествено България, дал е много и в културно, но и в икономическо отношение. Разглеждайки "Пловдив през годините", си дадох сметка, че понякога снимките дават повече знания, отколкото цял учебник. Осъзнах и това, че без свършеното от нашите предци днес нямаше да го има Старият град, благоустроен и съхранен за поколенията. Ако не беше разкрита и съхранена археологията, сега нямаше да се гордеем с Античния театър, Римския стадион, да се радваме на откритата Голяма базилика.

В бедните времена са направили велики дела

Руси ЧЕРНЕВ, главен редактор на в. "Марица"

Пловдивчани сме горди хора, често фукливи, защото обичаме града си. Когато Владо Балчев ни предложи снимките и започнахме да ги подбираме, потръпвах от вълнение. Дадох си сметка колко малко знаем за родния си град. Респектиращо е да видиш какво са свършили нашите предшественици в бедните времена между Световната депресия и Втората световна война - урбанизирали са тепетата, залесили са ги, строили са водопроводната мрежа, планирали са днешния парк "Отдих и култура" с всичките му елементи - Гребния канал, стадион "Пловдив", градския плаж, зоологическата градина... Пример, от който нямаме право да се отказваме. Днес, когато сме на прага на избор на градоначалник, ще призова политиците да направят така, че след 200 години, когато главният редактор на "Марица" събира такава изложба, да има какво да покаже от днешните ни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай