34 български филми се състезават за „Златна роза”

34 български филми се състезават за „Златна роза” | StandartNews.com

За публиката във Варна са подбрани освен дебютни ленти, и класически произведения на родното кино

Варна. 15 заглавия на нови игрални български филми се състезават в първия конкурс за пълнометражни ленти във фестивала „Златна роза".Най-значителното събитие за българското кино е в навечерието на неговата 100-годишнина и ще се състои от 11-и до 17-и октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата „Златна роза": за пълнометражни и за късометражни игрални филми.

Във Варна за първи път ще бъдат представени пред публика седем пълнометражни филма, както и девет пълнометражни дебюта в конкурса. Няколко филма в програмата - „Отчуждение" на Милко Лазаров, „Виктория" на Майя Виткова, „Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Съдилището" на Стефан Командарев, вече участваха в най-реномираните фестивали – Венеция, Варшава, Сънданс, Ротердам, Кан, София, Карлови вари, Торонто и др. и спечелиха международно признание

Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха" на Станислав Дончев, „Живи легенди" на Ники Илиев, „Вила роза" на Мартин Макариев, „Още една мечта" на Николай Мутафчиев, както и премиерните заглавия през есента - „Виктория" на Майа Виткова, "Българска рапсодия" на Иван Ничев, "Отрова за мишки" на Константин Буров.

Конкурсът за късометражни филми включва 19 заглавия, сред които "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров, "Казабланка", последният филм на Кольо Карамфилов, спечелил наградата "Джеймисън" за късометражно кино, "Жената от фара" на Ана Китанова, селектиран в конкурсната програма на престижните международни фестивали "Avvantura Festival Film Forum" в Задар, Хърватска, "Drama International Short Film Festival" в Драма, Гърция и Tofifest в Торун, Полша, и, разбира се, "Чест", отличен с Голямата награда на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран, на предишния победител в тази категория Павел Веснаков.

Освен новите филми, които ще се борят за престижните награди, Националният филмов център е подготвил и юбилейна програма от 8 класически произведения на българското кино. Тази година отбелязваме годишнините на именити кинотворци - сценаристите Христо Ганев, Александър Томов, режисьорът Иван Терзиев, любимите актриси на няколко поколения Цветана Манева, Татяна Лолова, операторите Виктор Чичов, Красимир Костов, художниците Георги Тодоров – Жози, Анастас Янакиев с представяне на ретроспектива от избрани филми с тяхно участие. С програмата In memoriam ще се почете паметта и на големите творчески тандеми Валери Петров и Рангел Вълчанов, Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева с едно ретро филмово удоволствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай