146-години Шипченска епопея. Габрово със специална програма

Виртуална изложба ще бъде представена в Габрово

146-години Шипченска епопея. Габрово със специална програма | StandartNews.com

Габрово обяви програмата за отбелязване на 146-годишнината от Шипченската епопея. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Областна администрация – Габрово. 

От 10 до 26 август ще бъде представена виртуалната изложба „Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека „Априлов-Пазаузов“, от същия ден Регионалния исторически музей – Габрово ще представи и своята виртуална изложба „Монументи на Освобождението в образи“. 

На 17 август ще бъде открита изложбата „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Руско-турската освободителна война“ в Художествена галерия „Христо Цокев“. 

На 18 август проведе традиционното национално състезание за ученици – изкачване на стълбите към Паметника на свободата, по-късно същия ден ще има открит урок по история в Мултимедийната зала към Паметника на свободата. 

На площад „Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта ще бъде изнесен концерт на група „Епизод“ на централния площад в Габрово. 

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на Свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки на „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“. 

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. 

На 20 август на поляната под местността „Градище“ в Габрово е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“. 

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. 

Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово -  творческо ателие стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея се провежда под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

На 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-годишнината от Шипченската епопея, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай