13 БГ ленти на "Златната липа"

13 БГ ленти на "Златната липа" | StandartNews.com

Третото издание на старозагорския кинофест "Златната липа" започва на 30 май и ще продължи до 3 юни. В програмата, посветена на юбилейните 100 години от началото на българското кино, влизат 5 игрални, един документален и 7 късометражни наши ленти, посочват организаторите.

В официалната конкурсна програма България ще бъде представена с нашумелия зад граница филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок" (2014г.). "Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие - "Учителка обра банка". И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма", посочва подтика на авторите Петър Вълчанов.
"А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма", обясняват още авторите.
Главната роля във филма изпълнява актрисата Маргита Гошева, която мнозина познават от "Къде е Маги?". Партнира й Иван Бърнев, неин съпруг както на екрана, така и в реалния живот. "Урок" е откупен за разпространение в САЩ и още 14 държави, а от 15 май най-сетне тръгва и по екраните у нас. Зрителите на "Златната липа" ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

В извън конкурсната програма ще бъдат прожектирани три нови заглавия на български игрални филми - "Прелюбодеяние" (2014), "Омбре" (2014), "Събирач на трупове" (2015), както и филмът на Станимир Трифонов "Изпепеляване" (2004). Документалното кино ще бъде представено с филма на Диана Иванова "Чуй" (2014) с участието на Нери Терзиева. Седемте късометражни филма в програмата са - "Каин", "Последният опит", "Не й казвай", "Мимикрия", "Смъртоносци", "Контражур" и "Слънце по време на дъжд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай