101 каба-гайди в Античния театър

101 каба-гайди в Античния театър  | StandartNews.com

От понеделник Старият Пловдив ще заеме престола си в културния живот на страната. Едноседмичните празници ще минат под мотото "Старият град Е Е". Четвъртото издание на фестивала ще поднесе на гостите на града под тепетата изтънчен коктейл от класическа и фолклорна музика, изложби на стари майстори и млади художници, театрални постановки, кинопрожекции и панаир на занаятите, лекции и ателиета. На 21 септември форумът ще бъде открит с концерт на учениците от музикалното училище "Добрин Петков" със специалното участие на светилата и негови бивши възпитаници - проф. Мичо Димитров (цигулка) и Илиян Илиев (кларнет). С изложбата "Етъра - миналото оживява в Стария град" ще се представят пазителите на миналото от едноименния архитектурно-исторически резерват до Габрово. На 22 септември пък на Античен театър ще гостуват ансамбъл "Пирин" заедно с ансамбъл "Тракия".

"Признанието за Културна столица на Европа ни задължава да представим съкровищата, не само на Пловдив, но и на цяла България", подчертава Амелия Гешева, директор на Общински институт "Старинен Пловдив".

В атмосферата отпреди век ще се потопят посетителите на двете фотоизложби - едната, посветена на Тепетата, а другата - на Никола Стаменов, първият български фотограф, получил наградата на мострения панаир в Пловдив през 1934 г. По същото време виртуозите на четката ще бъдат представени на две места. Градската художествена галерия ще изложи класиците, които са рисували Стария град през годините. Млади художници от Националната художествена гимназия в Пловдив, които през целия септември са творили, ще подредят платната си. Пак тук в Балабановата къща и къща "Хиндлиан" посетителите ще могат да видят и продължаващите до края на месеца Национални есенни изложби. Гвоздей в програмата е 7-о издание на "Дни на музиката в Балабановата къща", който започва на 23 септември. "Концепцията му е уникална - в Пловдив идват български музиканти, покорили световните сцени на класическата музика. Това е тяхното завръщане", казва Амелия Гешева. 7-ото издание на добилия статут на европейски фестивал ще бъде открито от легендарния чешки валдхорнист Радек Баборак и неговия оркестър. Следващата събота в Античния театър пък ще отекнат 101 гайди. През цялата седмица в Лапидариума ще върви панаир на занаятите.

"Почти няма институция, която да се намира на територията на Стария град и да не участва в празниците. С всяка година фестивалът се разраства и участниците се увеличават. Сега имаме 33 събития на различни локации в Стария град. Тази година се включват и частните галерии "Възраждане" и "Бялата къща", допълва Гешева.

Културният календар на общината вече се пука по шевовете - често вървят по няколко събития в един и същи час. Като въведение към големите септемврийски тържества на Музите вървят и трите престижни форума - оперният фестивал "Opera Open", театралният - "Сцена на кръстопът", и рокаджийският - "Sounds Of Ages". Днес хиляди фенове ще изпълнят Античния театър, за да се насладят на финландските виолончелисти от "Апокалиптика", утре предстои концерт на "Оpeth" с оркестъра на Пловдивската държавна опера, а в неделя ще свирят "Масасо" и "Уикеда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай